Blir du deppig av tanken på att behöva ge upp dina älskade tillagade måltider? Då kan det vara bra att veta att du inte behöver äta 100 procent raw för att få ta del av alla fördelarna. ”Gör det som känns bra för dig, men ät alltid råa grönsaker till dina måltider”, säger Tanya. ”Man kan variera maten på så många sätt. Med tusentals sätt att juica, mixa, grodda, marinera, frysa, forma, hacka, processa, riva, rulla, dippa, mixa och torka så finns det obegränsat med god rawfood att laga, och dessutom är det kul.”
1 Växtbaserad mat är full av kalcium
Du behöver inte mejeriprodukter för att få i dig kalcium, du kan till exempel få i dig det genom sesamfrön och linfrön. Strö lite frön över salladen för att få i dig dagsbehovet av mineralen.
2 Det kan bli sämre innan det blir bättre
I början rensar din kropp ut alla gifter från dina organ, då kan du känna smärta och obehag. Men det går över när kroppen vänjer sig.
3 Ät sött innan salt
Ät frukt och annat sött innan din huvudmåltid istället för efter. Då kan kroppen lättare bryta ner sockret, istället för att fermentera och jäsa det.
4 Grönsaker är fulla av protein
Den mest lättsmälta formen av protein är mörkgröna grönsaker – de innehåller alla essentiella aminosyror som din kropp behöver.
5 Du behöver ingen lyxig utrustning
Du behöver inte massor av köksredskap – du kommer långt med en okej kniv, en nötmjölkspåse och en mixer.
AV: Louise Pyne och Sara Dahlström FOTO: Getty.