Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Tillaga rätt och maxa näringsfaktorn

Du får i dig mer vitaminer från kokta än råa morötter.
Du får i dig mer vitaminer från kokta än råa morötter.
Du får i dig mer vitaminer från kokta än råa morötter.

Det är inte bara VAD du äter som spelar roll, utan om maten är kyld, kokt, marinerad eller till och med finhackad! Vi finner det väldigt fascinerande hur bara några enkla knep i köket kan öka fördelarna hos vissa livsmedel. Här är några av våra favoriter.

ÄT DIN PASTA KALL…
För bättre blodsockerkontroll
När livsmedel som potatis och pasta kyls efter att ha kokats, hårdnar lite av stärkelsen i dem och kan inte längre brytas ner via matsmältningen. Den här ”resistenta stärkelsen” agerar nu som en särskilt välgörande form av fiber, som sänker tillflödet av socker i blodet (vilket har en potentiell diabetesskyddande effekt) och får även de probiotiska bakterierna i din tarm att frodas. Försök äta mer kall pasta och potatisssallad framför varma rätter och ät även bananer något omogna, eftersom grönt skal och fastare fruktkött indikerar närvaron av resistent stärkelse. Var däremot försiktig om du lider av irriterad tarm – resistent stärkelse kan trigga symtom hos IBS-patienter.

MARINERA DITT KÖTT…
För att minska cancerrisken
Marinering innan tillagning minskar mängden potentiellt cancerogent HCA (heterocykliska aminer) som bildas när kött tillagas på hög värme (som till exempel stekning, ugnsbakning eller, framförallt, grillning över öppen låga). Även en kort marineringsperiod i ingredienser som vinäger, citrusjuicer, örter, kryddor och olivolja minskar förekomsten av HCA med 92 till 99 procent enligt American Institute for Cancer Research. Om marinadens skyddande kraft ligger i dessa ingredienser, eller om marinaden i sig fungerar som en sköld, är inte klart.

Annons

ÄT DINA NÖTTER HELA…
Och minska ditt midjemått
Vi älskar det faktum att det nu är bevisat att mandlars kaloriinnehåll i praktiken är upp till 20 procent lägre jämfört med vad som står på innehållsförteckningen. Ännu mer fascinerande är att storleken på nötbitarna du sväljer också spelar roll. Om du håller koll på vikten är det bra att äta hela mandlar, där mer av den hårda cellmatrisen är intakt. I praktiken innebär det att din kropp inte kan ta upp allt fett och tillgodogöra sig hela kaloriinnehållet. I fint hackade eller malda nötter, har den hårda strukturen brutits ner och kalorierna har blivit mer lättabsorberade – och kommer att lagras som fett om de inte används.

KOKA DINA MORÖTTER…
För att boosta immunförsvaret
Morötter är en av de bästa källorna till A-vitamin, som är viktigt för att hålla ditt immunsystem på topp. Ät dem råa, och du kommer bara att absorbera ungefär fem procent av vitaminet, jämfört med imponerande 60 procent om de kokas. Även det här beror på matens cellstruktur – i kokta morötter har cellväggarna mjukats upp, vilket underlättar upptaget av A-vitamin.

ANVÄND FÖRKOKT RIS…
Och få mer B-vitamin
Förkokt (parboiled) ris innehåller mer B-vitaminer. Riset genomgår en ångprocess innan valsningen som gör att grynen inte klibbar samman och de vattenlösliga näringsämnena låses in i grynet. I genomsnitt innehåller förkokt vitt ris dubbelt så mycket vitamin B6, folsyra, niacin och järn jämfört med vanligt vitt ris, och påminner därför mer om brunt ris sett till näringsinnehållet. 

 

AV: Amanda Hamilton och Sara Valfridsson FOTO: Thinkstock

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.