Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Våga testa nya spännande salladssorter!

sallad

Är du trött på din vanliga lunchsallad och behöver lite ny, näringsrik inspiration? Våga vidga den gröna horisonten!

Har du ätit senapsörten mizuna? Eller persisk krasse? Om du inte har gjort det så är det hög tid nu. De här exotiska bladen är fortfarande ovanliga på den svenska marknaden, men allt fler grönsaksstånd och mataffärer tar in dem.

Idag finns ett större utbud av salladssorter än någonsin i svenska livsmedelsbutiker. Har man bara kunskapen om de olika sorterna går det att variera sig i oändlighet – inte bara för att göra lunchlådan mer intressant utan för att en liten grönsallad till middagen också blir roligare med variation.

Den rätta kombinationen av ingredienser kan förvandla en sallad till någonting alldeles spektakulärt. Grunden i en god sallad är alltid en bädd av goda, näringsrika blad. Tillsätt sedan olika smaker och texturer, som till exempel knapriga frön, fräsch gurka, het chili eller saftiga tomater så har du på nolltid fått till en perfekt rätt. Våga byta ut de gamla vanliga salladssorterna och testa på de nya, exotiska bladen!

Babygrönkål
Byt ut grönkålen och satsa på lillasystern istället. Babygrönkål är en söt typ av sallad som passar perfekt i smoothies eller sallader, och har därför blivit populär i hälsokretsar.
Näringsfakta: Babygrönkål kan göra din hud finare och stärka skelettet, tack vare det höga innehållet av A- och C-vitamin. Dessutom innehåller den mycket kalcium och folsyra.
Recept: Grönkålschips med paprika
Lägg ut babygrönkålen på en plåt och spraya med kokosolja. Strö lite paprikapulver över och tillaga i 25 minuter på 135 grader.

Annons

Persisk krasse
Testa persisk krasse och låt smaklökarna upptäcka Mellanöstern. Det här vackra bladet är kusin till vattenkrassen och kan ses allt oftare i affärerna.
Näringsfakta: Om du äter 60 gram persisk krasse får du i dig hela 34 procent av det rekommenderade dagliga intaget av folsyra och 37 procent av det rekommenderade intaget av A-vitamin.
Recept: Äggmacka med persisk krasse
Bred majonnäs på ett tunnbröd och lägg på hårdkokt ägg. Toppa med persisk krasse och två körsbärstomater. Vik ihop brödet och skär i två delar.

Babyvattenkrasse
Den här salladssorten är en perfekt grund till en matig sallad. Precis som vanlig vattenkrasse så är den ljus i färgen och har en lite bitter smak. Den enda skillnaden från vattenkrasse är att den plockas tidigare.
Näringsfakta: Babyvattenkrasse är fullproppad med C-vitamin och betakaroten, två ämnen som är viktiga för huden.
Recept: Tonfisksallad
Lägg babyvattenkrasse i botten av en skål och toppa med 120 gram avrunnen tonfisk, svarta oliver och körsbärstomater. Droppa på lite olivolja och citronjuice innan du hugger in.

Tatsoi
Tatsoi är lika exotisk som den låter. Det är en huvudingrediens i det asiatiska köket och har precis som pak choi en diskret smak av senap.
Näringsfakta: Några av de många fördelarna med tatsoi är att den bättrar på immunförsvaret och gör huden finare tack vare de höga halterna av A- och C-vitamin.
Recept: Ångad tatsoi med balsamicodressing
Ångkoka en näve tatsoi och toppa med en dressing gjord på en matsked balsamvinäger och en tesked olivolja.

Röd babymangold
Man lägger verkligen märke till det här bladet i en salladsskål, tack vara de röda inslagen. Smaken är diskret och jordig, och fantastiskt god.
Näringsfakta: Den röda färgen kommer från betalanin, en antiiflammatorisk antioxidant som kan hjälpa till att motverka vissa typer av cancer.
Recept: Röd babymangold med citron
Stek lite babymangold med en hackad rödlök, en pressad vitlöksklyfta, saft från en halv citron och svartpeppar.

Ärtskott
Den här milda salladssorten är supersmaskig och mångsidig. Den kommer från ärtplantan och kan ätas både tillagad och rå.
Näringsfakta: 50 gram av det här näringsrika bladet ger dig mer än hälften av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin och en fjärdedel av det rekommenderade intaget av A-vitamin.
Recept: Sallad på linser och ärtskott
Blanda en halv burk linser med en näve ärtor, persilja, koriander och ärtskott. Häll på lite citronjuice och olivolja.

Mizuna
Krydda din måltid med lite het mizuna. Den här fjäderlika salladssorten kallas ofta för japansk senap, och den smakar riktigt pepprigt och gott.
Näringsfakta: Mizuna innehåller mycket järn, och kan därför hjälpa till att bekämpa trötthet.
Recept: Räkwok
Stek grönsaker i en matsked soja och tillsätt sedan 100 gram räkor, saft från en halv lime och en näve mizuna. Koka zucchininudlar och servera tillsammans med woken.

Röd senap
Det här bladet kommer definitivt liva upp din måltid. Den har en lite frän, pepprig smak och är en stapelvara i det asiatiska köket.
Näringsfakta: Röd senap fungerar som naturlig avgiftning för din lever, så kickstarta kroppen med den här salladen.
Recept: Sauterad röd senap
Sautera bladen i lite olivolja och en pressad vitlöksklyfta. Servera som tillbehör till någon god rätt.

Babyspenat
Den har mindre och sötare blad än den vanliga spenaten, och är lite mer spännande i salladsskålen.
Näringsfakta: Babyspenat är väldigt näringstätt, bland annat i form av C-vitamin och antioxidanter.
Recept: Pestopasta med babyspenat
Koka 50 gram fullkornspasta. Rör i en matsked pesto, en näve babyspenat, 30 gram mozzarella i kuber och fyra halverade körsbärstomater.

 

AV: Louise Pyne & Sara Dahlström

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.