Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Vegangott: Tofusatay med grillad vattenmelon och jordnötssås

tofusatay

Tofusatay med grillad vattenmelon och jordnötssås

4 portioner

400 g fast tofu eller valfritt vegokött

Annons

Sataymarinad
1 stjälk citrongräs
2 msk rapsolja
½ dl sojasås
2 msk agavesirap
1 lime, saften
2 rivna vitlöksklyftor
2 tsk gurkmeja
1 klyfta vattenmelon (ca 500 g)
Rapsolja att pensla med

Jordnötssås
2 dl krämigt jordnötssmör
2 lime, saften
1 msk riven, färsk ingefära
1 riven vitlöksklyfta
2 msk agavesirap
2 msk sojasås
2 msk vatten
1 dl osaltade jordnötter
1 färsk röd chili

Tofusatay
1. Skär tofun eller valfritt vegokött i mindre bitar och lägg ner i en plastpåse.
2. Hacka citrongräset fint och blanda med rapsolja, sojasås, agavesirap, limesaft, rivna vitlöksklyftor och gurkmeja i en skål.
3. Häll ner i plastpåsen och blanda runt. Låt marinera i minst 30 minuter, helst längre.
4. Trä upp tofu eller vegokött på grillspett.  Lägg på en grill och grilla tills de har fått fint med färg och grillränder.
5. Skär vattenmelonen i tjocka skivor och pensla med rapsolja. Lägg på grillen tills de får fina grillränder.

Jordnötssås
1. Släng ner jordnötssmör, limesaft, riven ingefära, riven vitlöksklyfta, agavesirap, sojasås och vatten i en matberedare.
2. Mixa till en slät sås. Hacka jordnötter och röd chili fint. Vänd ner i såsen.Servera satayspetten tillsammans med grillad vattenmelon och jordnötssås.

 

Receptet är hämtat från: Vegan BBQ av Mattias Kristiansson (Massolit Förlag) kan du köpa på akademibokhandeln.se för 229 kronor.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.