Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Skönhet

5:2 för huden

52
”En rynka är bara en uttorkad linje i din hud, så använd återfuktande hudprodukter och drick mycket vatten”

Vågar du gå osminkad två dagar i veckan? Det kan vara det som krävs för att återställa din hud.

Många skulle nog hålla med om att det är skönt att få tvätta bort sminket i slutet av dagen, och ännu skönare är det att gå osminkad en hel dag. Nu är det dags att skippa sminket och göra just det – i alla fall två dagar i veckan. Enligt experter kan du nämligen snabbt få fin hud om du följer 5:2-dieten för huden. Men vad är det egentligen? Det handlar inte om att gå utan mat i två dagar som i den vanliga 5:2-dieten. Här går du istället utan smink två dagar i veckan för att få finare hy och bättre självförtroende. Känns det lockande? Skrämmande? Spännande? Läs vidare …

”Enligt en färsk studie lider 71 procent av alla kvinnor som sminkar sig dagligen av återkommande akneutbrott”

Det nakna ansiktets fördelar
Smink fungerar på många sätt som en krigsmålning – det kan ge oss ökat självförtroende när vi verkligen behöver det. Det kan också vara kul, och ibland en räddare i nöden under de där dagarna då huden inte vill hjälpa dig dölja nattens sömnsvårigheter. Men om du använder för mycket smink, eller inte tvättar bort det ordentligt, så kan det ha negativa effekter på huden. ”Smink kan täppa igen porerna och stänga in bakterier, vilket kan leda till akneutbrott. Därför är det viktigt att tvätta bort allt smink och låta huden andas”, säger Katie Torode, hudexpert på hudvårdsmärket Janjira.

”Produkterna vi använder kan överbelasta huden eftersom de innehåller många olika ingredienser och kemikalier. Vi borde ibland låta huden vila”, säger Katie. ”Att vara osminkad maximerar också effekten av dina hudvårdsprodukter eftersom de då kan absorberas och fungera bättre när du väl använder dem.”

”För mycket smink kan också hindra huden från att andas och motverka dess naturliga fettbalans, vilket gör att dina porer täpps igen och du lättare får finnar”, förklarar hon. ”Blandningen av ingredienser från olika sminkprodukter kan också göra din hud röd och irriterad.”

Vet du vad ditt smink innehåller? Satsa på att använda naturliga produkter för att minska exponeringen av kemikalier. ”Varje sminkprodukt du använder innehåller i snitt 20 till 30 ingredienser. Om du använder många produkter kan det sluta med att du har över 100 olika ingredienser och kemikalier på din hud varje dag”, säger Torode. ”Det kan göra din hud uttorkad och i avsaknad av lyster.”

Många upplever att de har problem med huden – enligt en ny studie från skönhetsbutiken Escentual.com säger 71 procent av kvinnorna som sminkar sig dagligen att de lider av hudproblem som akne. För att täcka över finnarna använder de ännu mer smink.

Annons

Men om du struntar i sminket två dagar i veckan så kommer du se resultat inom bara en månad. ”Det tar minst 28 dagar för nya hudceller att ta sig till det yttersta lagret av huden, så efter en månad kommer du kunna se dem. Efter sex veckor borde du verkligen se skillnad”, säger Claire Rose som är kosmetikchef på skönhetsmärket Dr Lewinn’s.

Makeupdagarna
Under dagarna då du bär smink är den första regeln att se till att du tvättar dig ordentligt. ”När smink inte tvättas bort täpper det igen porerna och skapar en hinna, som gör det svårt för kroppen att producera elastin och kollagen, två ämnen som är bra för huden”, säger Rose. ”Dina hudvårdsprodukter kommer inte fungera lika bra och din hud kommer se uttorkad och rynkig ut. Dessutom ser man ofta blekare ut.”

Rose rekommenderar en rejäl rengöring av huden varje dag – oavsett om du har smink på dig eller inte – för att se till att huden är balanserad. Dessutom bör du exfoliera huden tre gånger i veckan för att få bort döda hudceller.

”Testa dubbelrengöring”, föreslår Torode. ”Det kan vara ett bra sätt att se till att det inte finns några sminkrester kvar i ansiktet när du går och lägger dig.” Hon rekommenderar att man först använder en makeupborttagning och sedan en ansiktsrengöring för att huden verkligen ska bli helt ren. ”Makeupremovers är framtagna för att ta bort just smink men går inte in på djupet för att ta bort smuts eller orenheter. Ansiktsrengöringar är designade för att bekämpa specifika områden, som torr hud eller akne. Efter att du har använt sminkborttagning och ansiktsrengöring ska du göra dina vanliga hudvårdsrutiner, till exempel använda en fuktighetskräm och/eller ett serum samt en ögonkräm. På så sätt kommer din hud vårdas under natten”, säger hon.

Det kan vara en bra idé att ta bort det mest kompakta pudret från sminkrutinen. ”Även om puder kan ge många ytliga fördelar, som att göra huden mattare och hålla foundation på plats, så finns det oftast fler nackdelar. Det kan till exempel täppa igen porer om det inte tvättas av ordentligt”, säger Rose. ”Mineralpuder och lättare puder är ofta bättre.”

Detoxdagarna
För att du ska känna dig mer självsäker osminkad så kan du förbereda huden genom att göra en rejäl rengöring, tipsar Torode. ”Använd en exfolierande rengöring först för att avlägsna döda hudceller och göra huden len. Då kommer den reflektera mer ljus och få mer lyster. Följ upp med ett serum för att ge huden näring”, tillägger hon. ”Serum är högkoncentrerade och penetrerar huden på djupet för att ge den näring och lyster.”

Dina sminkfria dagar är en möjlighet för dig att verkligen ge din hud vård. ”Använd gärna en ansiktsolja under detoxdagarna för att återfukta och balansera”, rekommenderar Rose. ”Det kan ta ett tag för oljan att absorberas av huden och då blir det ändå inte bra om du sminkar dig direkt efteråt. Olja gör underverk för huden. Och nästa dag sitter dessutom sminket bättre också, eftersom huden är helt återfuktad och i balans.”

På detoxdagarna kan du alltså ta chansen att ge din hud lite extra mycket kärlek. ”Lägg gärna en ansiktsmask”, säger Torode. ”Och även om du inte använder smink så kan smuts och föroreningar fastna på huden, så glöm inte att rengöra den på kvällen!”

Kom också ihåg att smink inte är någon fiende. ”Att gå osminkad kan vara bra för huden, men mycket makeup idag har också positiva effekter. Till exempel innehåller den ofta solskydd, även om det är i liten skala”, säger Rose. ”Gå aldrig hemifrån en solig dag utan att ha applicerat solskydd eller fuktighetskräm med solskyddsfaktor.”

Om du inte känner för att gå runt helt osminkad så kan det räcka att hoppa över din foundation, eller att använda så lite som möjligt, för att få ett ”detoxresultat”. ”Du har foundation på hela huden, och därför får den inte vila alls”, säger Torode. ”Försök att täcka endast mindre områden, som till exempel under ögonen, och kanske även bara måla fransarna lite lätt istället för att arbeta med skuggor till vardags. På så sätt ger du lätt definition och får pigg blick utan att irritera huden alltför ofta.”

Från insidan och ut
Den viktigaste faktorn för en fräsch hud är att dricka mycket vatten – minst åtta glas om dagen. ”Tänk dig hur en uttorkad flod ser ut i ett varmt land – torr med massor av stora sprickor. Så fort du fyller på med vatten så försvinner sprickorna och marken blir återfuktad och härlig”, säger Rose. ’En rynka är bara en uttorkad linje i din hud, så använd återfuktande hudprodukter och drick mycket vatten.”

Förutom att få i sig tillräckligt med vätska så rekommenderar Torode att undvika socker. ”För mycket socker leder till insulintoppar, vilket leder till inflammation som producerar enzymer som bryter ner kollagen och elastin. Detta i sin tur leder till att huden åldras i förtid.”

Mata huden
Om du verkligen vill ge din hud en kick kan du kolla efter vissa speciellt närande ingredienser i dina hudvårdsprodukter. ”Jag rekommenderar A-, C- och E-vitamin samt nyponolja”, säger Rose. ”Dessa ingredienser ger näring åt huden och hjälper till att minska linjer och rynkor.”

 

AV: Becky Fletcher, Sara Dahlström och Emma Samuelsson FOTO: Getty images

 

Tags : aknehysmink

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.