Annons
Annons

För att vara så små är de förvånansvärt mäktiga ur näringssynpunkt!

Kost 24 Sep 2017

Mikroblad

Att de är små betyder inte att de inte kan göra stor skillnad! Här får du reda hur de här små gröna godsakerna kan maximera din kost.

Mikroblad är detsamma som skott från örter eller grönsaker, men blanda för den sakens skull inte ihop dem med groddar som du får när frön från örten eller grönsaken i

fråga får ligga i blöt några dagar tills en stjälk, eller grodd, börjar gro. Groddar är färdiga att äta så fort de börjar gro, medan mikroblad är färdiga att äta först när de gröna skotten har tittat fram upptill. Det här tar mellan en till tre veckor, och för att ta ett exempel så räknas smörgåskrasse som mikroblad, medan böngroddar är – ja just det, en grodd.

Mikroblad var tidigare något som mest syntes på fina restauranger som garnering och smaksättare, men nu börjar de alltså även dyka upp i livsmedelsaffärer och hälsokostbutiker. Självklart går det bra att odla dem hemma också. Bland populära mikroblad kan nämnas senapskrasse, koriander och basilika och smakerna varierar från mild till pepprig och kryddstark.

Vissa mikroblad har fler hälsofördelar än andra, och det krävs fortfarande forskning för att bena ut exakt vilka dessa hälsofördelar är, men oavsett vilket så innehåller de rejält med näring och är ett enkelt sätt att få i sig den nyttiga grönsaksdosen.

För att vara så små är de förvånansvärt mäktiga ur näringssynpunkt, och mikrobladen innehåller faktiskt en högre koncentration av näringsämnen än sina fullvuxna motsvarigheter. På det hela taget bidrar de generellt med A-, C-, E- och K-vitamin och innehåller även mycket av de viktiga antioxidanterna som vi är i stort behov av, inte minst om vi ofta tränar utomhus och på så sätt utsätts för fler fria radikaler i form av avgaser och luftföroreningar. Mikroblad räknas som ett funktionellt livsmedel (livsmedel som bidrar till god hälsa och förebygger sjukdom, reds. anm.) på grund av sitt höga antioxidantinnehåll.

Eftersom mikroblad även innehåller enzymer, det kroppen använder för att bryta ner protein, kolhydrater och fett i magen, så orsakar de heller inte uppsvälldhet.

Genom att äta mikroblad får du alltså en koncentrerad dos av hälsofördelarna med att äta grönsaker. På lång sikt hjälper det här dig att minska din risk för att drabbas av till exempel diabetes typ 2, hjärtsjukdom och övervikt, och på kort sikt bidrar mikrobladen till att ge dig strålande hy, mer energi och koll på vikten om de ingår som en del av en hälsosam kost.

25 gram senapskrasse innehåller:

  • 4 kalorier
  • 0,2 g fett
  • 0,1 g kolhydrater
  • 0,4 g fibrer
  • 0,4 g protein

TEXT: NICOLA SHUBROOK OCH SARA VALFRIDSSON FOTO: SHUTTERSTOCK

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.