Annons
Annons

Nöt- och fröböd med färskost

Recept 12 Mar

Så gör du näringsrikt nöt- och fröbröd med smaskig färskost.

Ingredienser:

  • 2 ½ dl havregryn
  • 2 ½ dl sötmandel
  • 2 ½ dl valnötter
  • 3 dl hasselnötsmjöl
  • 2 ½ dl solrosfrön
  • 2 dl torkade fikon
  • 6 ägg
  • 1 msk kokosolja
  • 2 tsk salt
  • Superenkel färskost:
  • 4 dl filmjölk
  • Ev. smaksättning, t ex hackad gräslök, hackad basilika, pressad vitlök eller finhackade soltorkade tomater

Så gör du:

  1. Bröd: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, mandlar, valnötter, hasselnötsmjöl, solrosfrön och fikon i en skål. Mandlarna och valnötterna kan vara hela medan de torkade fikonen med fördel delas i tre bitar. Tillsätt ägg, olja och salt. Blanda ihop till en smet.
  2.  Häll upp smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan att täcka över.
  3. Färskost: Täck en skål med en bakduk eller annat tyg. Fäst duken runt skålen med hjälp av exempelvis ett stort gummiband. Häll filmjölken i duken och ställ in i kylen över natten.
  4. På morgonen har all vätska runnit ner i skålen och kvar i duken har du egen färskost att smaksätta som du önskar eller behålla naturell.

Recepten kommer från Maten bakom resultaten (Norstedts förlag) av Linda Bakkman.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.