Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Visst kan du cykelträna hela vintern!

141197_cykling

URSÄKT  1
”Det känns inte tillräckligt säkert”

SVAR PÅ TAL: Det kanske låter förvånande, men vintercykling är inte hälften så farligt som du antagligen tror. Det allra viktigaste är att du syns på vägarna – statistik visar att nio av tio cykelolyckor på landsväg sker på grund av att cyklisten inte bär reflexer eller tillräcklig mörkerutrustning. ”Dagtid bör du ha framlyse samt väl synliga kläder – tänk på att du aldrig kan synas för mycket!” säger proffscyklisten James Moore. ”Se till att ha koll på när solen går ner, det är lätt hänt att mörkrets infall överraskar dig snabbt nu när dagarna bara blir kortare och kortare. Om du ger dig iväg på eftermiddagen så sätt på både fram- och baklyset, och behåll dem på [förutom om du parkerar cykeln någonstans såklart], för att vara på den säkra sidan.” Om du cyklar på egen hand, så säg till någon när du ger dig ut och packa med dig mobilen. Sedan är det bara att hoppa upp på cykeln med självförtroende och beslutsamhet! Trampa inte för fort om det är vått ute, eftersom asfalten då kan vara hal och det kan ta längre tid för dig att bromsa.

 

URSÄKT  2

”Vädret är ju knappast optimalt”

Annons

SVAR PÅ TAL: Vintercyklister tvingas tampas med flera element – regn är ett av dem. Vått väder ger hala pedaler och vägar, och ställer dessutom krav på varma samt vind- och vattentäta kläder. En cykel med pedaler som ger dig tillräckligt bra grepp, liksom vinteranpassade däck på cykeln, är ett första steg mot att göra cyklingen säker. Du bör också investera i ordentliga kläder. ”Välj funktionella kläder som låter huden andas”, tipsar Moore. ”En vattentät regnjacka utan ventilation må hålla dig torr från vattnet som strilar ner från himlen, men istället göra dig blöt av svett från insidan. Tänk också på att inte ha för stort tryck i däcken när du cyklar vintertid – lite mindre luft i bidrar till att låta däcket få större fäste i marken, och gör det bekvämare att cykla på hårda och väderbitna underlag. Välj gärna lite bredare däck, eftersom dessa inte kräver lika mycket tryck.

 

URSÄKT  3
”Det är för kallt ute”

SVAR PÅ TAL: Om du inte tror att du kan hitta varma kläder nog för vintercykling, har du inte koll på den senaste utvecklingen på området! Det finns idag en hel uppsjö med smarta plagg för vintercykling, som garanterat håller dig både varm och torr. Knepet är bara att använda plaggen på rätt sätt i lager-på-lager-outfits, så att luft som håller dig varm kan leta sig in mellan plaggen. Dessutom är det ju smart att kombinera lager-på-lager, eftersom du efterhand som du blir varm då också kan ta av det översta lagret, och hålla en bra temperatur under hela passet. ”Var särskilt rädd om dina fingrar och tår, eftersom de är de första att känna av kylan”, tipsar Moore. Ett par överdragsskor och ett par handskar är två nyckelplagg för vinterns cykelträning. En tunnare, vindtät jacka kan med fördel bäras som yttersta lager (tänk på att inte jämföra cykling med löpning i det här fallet, eftersom kroppen är betydligt mer utsatt för vind och kyla i hög fart uppe på sadeln än när du springer). Var samtidigt noga med att inte ha för mycket på dig så att du svettas alltför ymnigt – då kommer du till slut att börja frysa. Funktionella kläder, som låter huden andas och transporterar bort fukt, är bästa valet, och glöm inte hjälmmössan under de riktigt kalla dagarna, så att du behåller värmen.

 

URSÄKT  4
”Min cykel kommer inte att hålla”

SVAR PÅ TAL: På vintern får cykeln utstå en hel del: lera, grus, vatten och salt, vilket gör att däcken blir känsligare för punktering. Dessutom ställer detta högre krav på dina bromsar än på sommaren, så se alltid till att din cykel är i gott skick innan du ger dig iväg – undersök så att däcken inte är nötta eller utslitna och att bromsarna funkar som de ska. Det bästa är om du inför varje vintersäsong kan lämna in din cykel på en service hos en cykelhandlare, så att du kan vara säker på att den är i toppklass. Ta också för vana att plocka med dig ett extra däck, ett kit för att kunna fixa en punktering samt en pump, ifall olyckan är framme. Om det varit en väldigt blöt säsong bör du kika lite extra noga så att cykelns delar inte har blivit nedslitna. Om du har varit ute i ösregn gör du bäst i att tvätta av cykeln, torka den torr och sedan olja kedjan, så gör du vad du kan för att hålla din cykel i bästa möjliga skick.

 

AV: Sarah Ivory och Emma Samuelsson

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.