Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Grönkål är en vitaminbomb som innehåller mycket järn

Filodegspaj

Vegetarisk filodegspaj med grönkål, cheddarost och sojafärs
4 portioner

Till pajskalet:
250 gram filodeg
ca 70 gram smält smör

Annons

Till äggstanningen:
3 st stora ägg
4 dl mellangrädde
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar

Till fyllningen:
200 gram grönkål
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 paket sojafärs
1 paket tärningar à la Bacon från Hälsans Kök
Smör och rapsolja till stekning
200 gram cheddarost

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka vitlök och lök och stek dem mjuka och glansiga i smör.
  2. Häll ner sojafärsen i löken och stek tills färsen är tinad och mjuk, tillsätt lite mer smör/rapsolja om det blir för torrt i stekpannan.
  3. Riv eller skär grönkålen i mindre bitar och lägg ner i stekpannan, vänd runt tills grönkålen blir mörkare och mjuknar. Stek à la bacon i rapsolja tills de får en fin krispig yta, vänd ner i sojafärsblandningen.
  4. Smält smöret till pajskalet, täck botten på en springform, cirka 24 centimeter i diameter, med bakplåtspapper, smörj sedan formens insida med smör.
  5. Lägg filodegsark omlott i springformen, pensla med smör mellan varje lager. Varva riven ost med färsblandningen i pajskalet, vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll ner i pajskalet.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna innan servering.
  7. Rör ihop ingredienserna till såsen, ställ kallt fram till servering.

 

Maria Strömberg har i samarbete med Hälsans Kök tagit fram receptet. För mer inspiration besök madebymary.se

 

AV: Emma Samuelsson
RECEPT & FOTO: Maria Strömberg och Hälsans Kök

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.