Vegetarisk filodegspaj med grönkål, cheddarost och sojafärs
4 portioner
Till pajskalet:
250 gram filodeg
ca 70 gram smält smör
Annons
Till äggstanningen:
3 st stora ägg
4 dl mellangrädde
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
Till fyllningen:
200 gram grönkål
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 paket sojafärs
1 paket tärningar à la Bacon från Hälsans Kök
Smör och rapsolja till stekning
200 gram cheddarost
- Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka vitlök och lök och stek dem mjuka och glansiga i smör.
- Häll ner sojafärsen i löken och stek tills färsen är tinad och mjuk, tillsätt lite mer smör/rapsolja om det blir för torrt i stekpannan.
- Riv eller skär grönkålen i mindre bitar och lägg ner i stekpannan, vänd runt tills grönkålen blir mörkare och mjuknar. Stek à la bacon i rapsolja tills de får en fin krispig yta, vänd ner i sojafärsblandningen.
- Smält smöret till pajskalet, täck botten på en springform, cirka 24 centimeter i diameter, med bakplåtspapper, smörj sedan formens insida med smör.
- Lägg filodegsark omlott i springformen, pensla med smör mellan varje lager. Varva riven ost med färsblandningen i pajskalet, vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll ner i pajskalet.
- Grädda pajen mitt i ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna innan servering.
- Rör ihop ingredienserna till såsen, ställ kallt fram till servering.
Maria Strömberg har i samarbete med Hälsans Kök tagit fram receptet. För mer inspiration besök madebymary.se
AV: Emma Samuelsson
RECEPT & FOTO: Maria Strömberg och Hälsans Kök