Annons
Annons

Penne al pomodoro med vegansk tonfisk

Recept 25 Okt

Penne al pomodoro med vegansk tonfisk
4 portioner

Vegansk ”tonfisk”

  • 2 ½ dl solrosfrön, blötlagda i vatten i 6 timmar
  • 1 liten rödlök, skalad och grovhackad
  • 1 noriark, krossat
  • 3 msk kapris
  • 1 msk kallpressad olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger
  • ½ tsk havssalt

Sugo al Pomodoro

  • 1 dl torrt vitt vin eller grönsaksbuljong
  • ½ sats (cirka 1 liter) tomatsås (se recept i rutan intill)

Till servering

  • Kokt fullkornspasta eller glutenfri pasta av valfri sort (t.ex. penne)
  • Stora kapris, avrunna och sköljda
  • Grovhackad persilja
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • Kallpressad olivolja
  1. Sila och skölj de blötlagda solrosfröna, häll dem sedan i matberedaren. Tillsätt resten av ingredienserna och kör tills strukturen påminner om tonfisk.
  2. Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme, häll i vin och tomatsås, koka upp, sänk värmen och tillsätt ”tonfisken” (spara lite till serveringen). Låt sjuda i cirka 10 minuter under omrörning.
  3. Servera såsen till pastan och toppa med några stora kapris och hackad persilja. Salta och peppra och stänk över lite olivolja.

Stor sats tomatsås
ca 2 liter

  • 4 msk kallpressad olivolja
  • 1 stor kruka färsk basilika, blad och stjälkar
  • 3 gula lökar, skalade
  • 6 vitlöksklyftor, skalade
  • 4 msk kapris, avrunnen och sköljd (valfritt)
  • 4 msk tomatpuré
  • 2,4 kg krossade tomater (6 burkar à 400 g)
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  1. Hetta upp olivoljan i din största kastrull på medelvärme. Repa basilikabladen från stjälkarna. Finhacka lök, vitlök och basilikastjälkar, lägg allt i kastrullen och fräs i cirka 10 minuter eller tills löken har mjuknat.
  2. Tillsätt kapris (om du använder det), tomatpuré och krossade tomater och salta och peppra.
  3. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i minst 30 minuter eller tills såsen har reducerats, rör om då och då så att den inte bränns vid.
  4. Tillsätt lite vatten om det behövs. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner basilikabladen, lägg på locket och ställ åt sidan så att såsen kan svalna och smakerna utvecklas.
  5. Förvara såsen i kylskåpet i förslutna glasflaskor så håller den sig i minst 4–5 dagar.

Luise & Davids tips:
Genom att köra blötlagda solrosfrön med kapris, lök, olivolja, äppelcidervinäger, citron och noriark i matberedaren kan du faktiskt få något som är förvånansvärt likt tonfisk på burk, med en smulig, fuktig konsistens och en smak som påminner om salta hav och umami. Vi gillar att lägga den i tomatsås och servera den till penne – en klassisk italiensk rätt. Den veganska ”tonfisken” ger såsen en fin konsistens och förhöjer smaken.

Receptet är hämtat ur Green Kitchen at Home som ges ut av Norstedts.

TEXT: Emma Samuelsson
FOTO: David Frenkiel

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.