Blomkålscarbonara med kokosbacon
4 portioner
En nyttigare variant på pasta carbonara, där blomkål gömmer sig i den vita såsen och bacon har bytts ut mot kokosflagor. Blomkålssåsen är inte bara god utan också ett smart sätt att smyga in nyttiga grönsaker i maten om du har en kräsen familjemedlem!
Annons
Kokosbacon
3 ½ dl kokosflagor
1 msk sojasås
2 ½ msk liquid smoke
1–2 msk agavesirap
Blomkålssås
700 g blomkål
7 dl grönsaksbuljong
Pasta för 4 personer
½ msk mjölkfritt margarin
1 vitlöksklyfta, krossad
½ tsk salt
En nypa muskot
En nypa peppar
½ msk olivolja
1 ½ msk kokosmjölk
Bladpersilja
- Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samtliga ingredienser till kokosbaconet i en bunke och sprid sedan ut på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen i sju till nio minuter. Ha lite koll, då det snabbt kan brännas vid. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Hacka blomkål och koka i en kastrull med buljong tills den är mjuk, cirka 15 minuter. Koka under tiden upp pastan enligt förpackningens anvisningar.
- Häll av vattnet, men spara en deciliter av pastavattnet i en skål till senare. Häll av nästan all buljong ur kastrullen med blomkålen, men behåll cirka två deciliter.
- Tillsätt margarin, vitlök, salt, muskot och peppar, och mixa med stavmixer till en puré. Häll i olja och fortsätt mixa till en slät kräm.
- Tillsätt kokosmjölk och det sparade pastavattnet och värm upp. Blanda såsen med pastan, servera på tallrikar och toppa med bladpersilja och kokosbacon.
Recept från: Vardagsvego för alla – snabba och lättlagade vegorecept för vardagen ges ut av Tukan förlag.
AV: Emma Samuelsson
FOTO: Nathan Schacherer