Fit med rätt sorts fett!
Vintertrött och fortfarande inte blivit av med julkilona? Är planen att gå all in på LCHF eller tänker du göra tvärtom och satsa på att skippa fettet i så stor grad som möjligt? Av för mycket fett går du upp i vikt, men om du inte äter tillräckligt bränner du å andra sidan inte heller något fett. Din kropp behöver fett, men du måste välja rätt sort – och framförallt hålla koll på mängden.
Nej, du blir inte fet av fett – inte om du äter det i rätt mängd. Det är alltså samma princip som bakom alla livsmedel: mer energi in än ut leder till viktuppgång. Även mättat animaliskt fett går bra att äta, om du begränsar ditt intag. Kroppen består till viss del av fett, behöver fett för att fungera liksom för att också kunna bränna fett!
Fett är ett viktigt näringsämne som bland annat bygger upp delar av hjärnan och ytskiktet kring alla celler. Vi är även beroende av fett för att hormonbalansen ska fungera, samt för att kroppen ska kunna reglera blodtrycket och blodets levringsförmåga. Vad kroppen dock inte behöver är transfett – felkonstruerat mättat fett som bara orsakar sjukdomar och skador. Det handlar främst om att välja så naturligt fett som möjligt, förklarar författarna Kristina Andersson och Erika Kits Gölevik i sin bok Äta Träna Leva! (Fitnessförlaget). Vad vi äter, det vill säga vilket bränsle vi får i oss, är helt avgörande för hur vi mår: för inlärningsförmågan, koncentrationen, vad vi orkar prestera och vilket humör vi är på, för hur magen mår och hur mycket vi förbränner, vår muskeluppbyggnad och så vidare.
Fettkällor – lagom mängd vid frukost, lunch eller middag:
• Avokado 100 g
• Olivolja 1 msk
• Rapsolja 1 msk
• Oliver 125 g
• Avokadoolja 1 msk
• Jordnötsolja 1 msk
• Nötter, helst naturella 25–35 g
• Linfrön 55 g (max 3 msk/dag)
• Pumpakärnor 30 g
• Ägg 3 st
• Fet fisk 150 g
• Kokosfett 1 msk
• Kokosmjölk 70 g
• Smör 1 msk
Källa: Äta Träna Leva!