Hälsa & Fitness
Annons
Annons

8 vägar till ETT HÄRLIGARE LIV

8-vägar

När de stora Hollywood-stjärnorna är i behov av lite rekreation och wellnesstips vänder de sig alltid till en och samme man: hälsogurun Frank Lipman. Kändisar som Gwyneth Paltrow och nätdrottningen  Arianna Huffington syns ofta besöka Franks hälsoklinik i centrala New York, och som tur för oss vanliga dödliga som inte har möjlighet att träffa honom har han nu släppt en bok, The New Health Rules (184 kr, bokus.com), som ger inblick i de vardagsrutiner som stjärnorna blir rekommenderade för att få mer energi och öka sitt välbefinnande. Denna självhjälpsbok består av 175 stycken kost-, tränings- och vällevnadstips för att vem som helst ska kunna inspireras till ett sundare liv. Nedan följer några av Franks visdomstips.

 

1 Respektera din inre klocka
Ibland utgör vardagen ett hinder rent praktiskt för att du helt ska kunna leva efter det här tipset. Men om du börjar med att förstå din inre rytm med aptit och sömn, kan du göra mycket för att underlätta för dig själv i längden. Låt oss som ett exempel säga att du vet med dig att du får ett enormt sötsug kring klockan fyra på eftermiddagen – ta då för vana att gå ut 5–10 minuter för lite frisk luft en timme innan för att förebygga detta. Samma sak med träningen, om du har ett stillasittande jobb och en längtan efter att få röra på dig i slutet av dagen så tvinga inte dig själv att träna på morgonen för att ”ha det gjort”, utan kör kvällspass. Många mönster är individuella, men vi har också en del gemensamt, bland annat att vi ofta tänker klarare tidigt på förmiddagen efter att ha sovit hela natten. Om du själv har möjlighet att planera ditt schema så satsa på att lösa problem och vara kreativ tidigt på dagen.

2 Skapa ögonkontakt
Att vara närvarande i nuet, ”ta in” omgivningen och möta andras blickar är ett själsligt behov som vi människor mår bra av att tillgodose, men som vår moderna livsstil med skärmar och smarttelefoner på många sätt sabbar. Var nyfiken på din omgivning, titta upp på himlen, le mot dem du möter och notera människor som sitter bredvid dig på pendeltåget, istället för att gräva ner blicken i telefonen. Det sistnämnda gör att du flyr från nuet.

Annons

3 Byt perspektiv
Det ligger lite i vår mänskliga natur att oroa oss och klaga över saker och ting. Att reta upp sig och noja över situationer kan ibland kännas som ett pris som vi måste betala för att hålla oss flytande – och när hjärnan ställer in sig på detta följer kroppen med. Stress omvandlas lätt till smärta och fysiska krämpor, och här kan det låta nästan hånfullt att komma med rådet ”tänk positivt”, men fördelarna med att försöka se livet från den ljusa sidan så mycket som möjligt är många. Försök att bryta negativa tankebanor, särskilt den typen av negativa tankar kring situationer som du inte kan råda över själv, såsom en lång trafikkö eller dåligt väder, och fokusera på vad du har att vara tacksam för istället. Att se saker från ett annat perspektiv ibland är nyttigt och hjälper dig att hantera stress.

4 Gör något du älskar minst tio minuter om dagen
Det här ett väldigt kraftfullt råd för den som behöver läka sig själv och få ny energi. Att ägna sig åt en passion, något man brinner för, bara en kort stund varje dag kan göra underverk för hälsan. Du kanske direkt tänker att du inte har tid, men alla kan avsätta tio minuter av sitt schema på morgonen, under lunchtimmen, på väg till eller hem från jobbet eller på kvällen. Oavsett om det är att teckna, yoga, läsa något eller dansa loss till din favvomusik hemma i vardagsrummet så gör det till en vana.

5 Gå barfota
Sparka av dig skorna under sommarhalvåret och gå så ofta som du kan barfota utomhus. Känn gräset mellan tårna eller sanden under trampdynorna – det både stärker ditt immunförsvar och fyller på med ny energi. För tro det eller ej, precis som solljuset hjälper kroppen att bilda D-vitamin när vi kommer i kontakt med det, så finns elektroner i marken med helande och energigivande egenskaper.

6 Naturligt ljus och mörker
Det är vanligt att vi i västvärlden utsätter oss själva för alltför lite ljus under dagen, och för mycket (icke naturligt) ljus under kvällen och natten när vi behöver mörker. För att melatoninproduktionen ska fungera normalt behöver vi ha mörkt omkring oss när det närmar sig läggdags, och för att få energi och känna oss pigga under dagen krävs naturligt dagsljus. Ju tidigare på morgonen som du utsätter kroppen för naturligt ljus (helst i upp till en halvtimme) desto bättre för din hälsa och din kropps naturliga rytm (det där med att cykla eller gå till jobbet är bra av flera anledningar). På kvällen kan du istället hjälpa kroppen genom att dämpa elektrisk belysning och ljuset från skärmar i den grad det går.

7 Våga göra ingenting
Ibland är faktiskt hjärnan den kroppsdel som är i absolut mest behov av vila och återhämtning, särskilt om du är en driftig och aktiv person. Att då och då ”göra ingenting”, att tillåta sig själv att få vara improduktiv och strunta i den där att-göra-listan är jätteviktigt för att hjärnan ska kunna fungera på topp i längden. Om du blir rastlös och har svårt att avvara en hel dag så satsa på ett par timmar då du inte använder telefonen, datorn eller gör något som resulterar i något konkret. Sätt dig på ett kafé och titta på folk som passerar förbi, eller bara spatsera runt och iaktta din omgivning.

8 Hjälp andra
Att via medkänsla hjälpa andra och lägga ner tid på något som i första hand inte gynnar dig själv utan någon annan är ett sätt att öka det egna välbefinnandet. När vi engagerar oss i något mår vi bra, och om det är för ett gott ändamål som du känner att du brinner för bygger det massvis av positiv energi, som du sedan kan sprida vidare till andra. Sök online eller fråga runt bland vänner för att hitta något projekt som du skulle vilja engagera dig i – om du bara är villig att lägga ner tiden så brukar det alltid utvecklas till något bra.

 

AV: Marisa Dunn och Emma Samuelsson

 

Tags : energi

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.