Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Helena Forsén har VM-guld i Athletic Fitness

Antagligen tycker du att du har varit extremt duktig som tränat ett dubbelpass på gymmet en dag och hoppat över bullen till fikat – just idag. För tjejer som tävlar i Athletic Fitness ser perspektivet lite annorlunda ut. Här talar vi inte bara om stenhård träning, utan också om att följa en strikt diet, och om att både kunna prestera och posera inför en jury på tävlingsdagen.  

"Det är tuff träning, men jag älskar det!"

Vi vet alla att med träning följer  många fördelar – inte bara förbättrar du din muskelstyrka och höjer din förbränning, du stärker även immunförsvaret och benstommen och får mer ork och energi. Men det är ingen ”vanlig” träningstjej som Hälsa & Fitness är på väg för att möta upp för en intervju över en kaffe den här soliga förmiddagen. 30-åriga Helena Forsén tävlar i Athletic Fitness, hon är med i landslaget och har kammat hem såväl SM-, EM- och NM-medaljer som ett VM-guld.

Vi slår oss ner och jag börjar med att be Helena förklara skillnaden mellan Body Fitness (BF) och Athletic Fitness (AF) …

– Den största skillnaden är att man presterar på själva tävlingsdagen i AF. Att posera inför en jury ingår även i AF som en symmetrirond, men i AF tävlar du också i chins, dips och 1 000 meter rodd. I BF bär tjejerna glittriga bikinis och höga klackar, och det är ganska mycket glam, medan man i AF är barfota och har en svart bikini på sig.

Kortfattat kan man alltså säga att BF också ingår som en symmetrirond i AF, men i den senare tillkommer också tävlingsmoment i styrka och uthållighet.

– Förr tävlade man i hinderbana istället för rodd men av praktiska eller logistiska skäl är det nu ersatt med 1 000 meter rodd. Men vi som tävlar i AF har alltså också en symmetrirond där vi visar upp oss i fyra olika positioner, så vi blir ju också fysiskt bedömda.

Jag konstaterar att man som AF-tjej alltså bör ha en viss förkärlek för just chins och dips, som är ganska tunga övningar, samt naturligtvis även hela tiden måste ha i åtanke att man ska orka prestera under tävlingen och därför lägga upp både sin kost och träning därefter. Om man är tävlingsmänniska gillar man antagligen de delmoment som tillkommer i AF och som går ut på att palla trycket och kunna leverera fysiskt under press. Och Helena berättar mycket riktigt att hon gillar prestationsbiten, och att – som jag har fått anledning att misstänka – har dips och chins som favoritövningar på gymmet.

Hon förklarar också att hon har varit aktiv i stort sett hela sitt liv, och att träningen därför alltid funnits där och varit en del av hennes livsstil. Inte minst märks detta också av i hennes yrkesliv, som PT och sjukgymnast. Hon berättar också hur det kom sig att hon fick upp ögonen för styrketräningen.

– Tidigare spelade jag handboll och jag har även tränat judo och gymnastik. Så småningom blev det mer och mer gymnastik. Under en resa till Österrike efter gymnasiet slet jag av korsbandet och var tvungen att påbörja rehabilitering, och upptäckte då styrketräningen och hur kul jag tyckte det var att träna på gym. Jag började träna chins och dips, ställde upp i SM och på den vägen började jag sedan tävla i AF, förklarar hon.

 

Hur ser en vanlig vecka ut för dig, gällande kost och träningsupplägg?
– När jag laddar inför en tävling blir det mellan fem och sex styrkepass i veckan, och så sex pass konditions-träning. Efter en tävling gäller det att försöka avsätta tid för återhämtning, absolut inte lägga av med träningen men trappa ner. Jag brukar ligga kvar på ungefär samma antal styrkepass men minska ner på konditions-träningen. Ofta kör jag intervallträning som är effektiv fettförbränning, istället för att träna jättelånga konditionspass eller vara ute och powerwalka i flera timmar. Träningen är en livsstil för mig och jag tappar sällan motivationen. Jag tycker snarare det känns konstigt de dagar jag inte ska gå till gymmet och brukar tänka att ”ska jag verkligen vila idag?”

Annons

 

Hur lägger du upp kosten inför en tävling?
– Inför en tävling handlar det om att komma ner i fettprocent så då går jag på en strikt diet i ungefär två månader och väger allt jag äter. Jag är nätt och liten i mig själv så jag behöver inte kämpa så mycket för att gå ner de där ”tävlingskilona”, som många andra måste. Å andra sidan har jag ganska svårt att bygga muskler, så det får jag kämpa mer med. Men det finns ju de som går på en väldigt strikt diet ett halvår innan en tävling, vilket är tufft.

 

Så när du inte ligger i hårdträning inför en tävling tillåter du dig själv att ”synda” lite?
– När jag inte går på diet så håller jag oftast en sund kost ändå, men äter såklart mer mat. Men jag brukar ofta unna mig lite mer godsaker på helgerna och kan även ta en fika i veckan om jag skulle känna för det. Eftersom det fortsatt blir en hel del träning, och att jag nu gärna vill gå upp i muskelmassa betyder ju det att jag behöver äta en hel del. Ett bra sätt att se om man äter tillräckligt är att kika på sin prestation, om jag stegvis blir starkare eller uthålligare, beroende på vad man har för mål.  Under min tävlingsdiet har jag istället lördagarna som jag har helt fria och äter vad jag vill, men håller då min diet helt under resterande del av veckan.

 

Att som tjej vara muskulös och vältränad betraktas idag som ett ideal. Men tror du att folk överlag förstår vad det innebär att bibehålla den kroppen som du har?
– Jag tror att det varierar väldigt mycket från person till person här. Det finns de som har lättare genetiskt för att bygga muskler och vara vältränade, och andra som får kämpa mer. Visst handlar det om att ha låg fettprocent men man ska inte vara anorektisk, och måste hitta en balans där man går ner några kilon inför en tävling, men tillåter sig att gå upp lite igen efteråt. Det gäller att försöka hålla en relativt jämn nivå, men skilja på tävlingsform och vardagsform.

 

Kommer du ofta i kontakt med tjejer som får problem med ätstörningar eller misslyckas med att hitta ett ”lagom”?
– Det finns absolut tjejer som får problem med ätstörningar. Generellt kan man nog säga att det är ett rådande problem i fitnessvärlden idag, eller i alla fall en svårighet som många tampas med, att hålla en bra form, men inte ligga på topp året runt. Många tjejer har svårt att hitta ett lagom, och hetsäter och går upp en massa i vikt efter en tävling. Det gör inte jag eftersom det omöjligt kan vara sunt för kroppen.

 

Så man kan säga att det varken går eller är sunt att hålla tävlingsform året om?
 – Nej, jag tror inte att det är sunt att göra det. Man måste få ha återhämtningsperioder, även om tänket hela tiden finns där och man vill hålla sig i fin form året runt. Det är viktigt att ha perspektiv och inse att kroppen ska hålla i många år.

 

Funderar du över var gränsen går mellan hälsosam träning och ett osunt eller tvångsmässigt beteende som snarare skadar hälsan?
– Självklart så är jag mån om att lyssna på min kropps signaler. Jag ligger bara väldigt låg kroppsfettmässigt ett tag, sedan går jag upp så jag utsätter egentligen inte kroppen för extrema pendlingar upp och ner. Det är en tuff livsstil överlag men min kropp är van och jag har kul och mår bra.

 

I detta nummer av Hälsa & Fitness har vi en artikel kring träningstjejers problem med att bli gravida och att överdriven träning kan orsaka infertilitet. Känner du igen den här diskussionen?
– Ja, absolut. Många tjejer tappar mensen helt eller i alla fall när de ligger i tävlingsform. Detta är ju ett varningstecken på att något inte står rätt till, och det faktum att min mens inte försvinner, även om jag satsar extra hårt veckorna innan tävling, är ett gott tecken för mig på att min kropp hanterar min livsstil.

 

Kan det vara så att du också har en fördel som utbildad sjukgymnast och PT?
– Visst kan min träningsbakgrund och mitt yrke spela in. Men framförallt tror jag att det också handlar om att jag ser träningen som en livsstil och tycker att det är kul. Sedan har det ju gått bra för mig på tävlingar också, och jag mår inte dåligt när jag håller ett lite lägre kaloriintag. Jag har lätt för att hålla en diet och lätt för att gå ner i vikt, och det hjälper mig.

 

När du uppnått ett mål, går du rakt på nästa då?
– Alltid! När en tävling är över är jag i princip redan taggad för nästa utmaning! Det är lite det som får mig att hålla uppe motivationen och orka fortsätta.

 

Känner du alltid att det är värt tiden du lägger ner på träningen och på att hålla en strikt kost?
– Jag älskar ju att träna så det känns aldrig som någon uppoffring för mig. Träningen är en så självklar del av mitt liv.

 

Så du hittar gemenskap och upprätthåller sociala relationer via träningen då kan man säga?
– Ja, min sambo och mina kompisar tränar också, och att jag är med i landslaget och i en grupp som är sponsrad av MM Sports gör ju också att jag får känna tillhörighet och vara del av ett lag och en gemenskap. Det bidrar definitivt till att det inte blir så ensamt.

Är du sugen på att börja?
Helenas råd till dig som vill börja tävla i AF är att besöka en tävling. Här får du en bild av vad det innebär att tävla, och om det är något för dig. Om du tränar regelbundet kan du börja med att lägga till chins och dips i ditt träningsprogram, som ingår i tävlingsmomentet. Om du har svårt att göra övningarna till en början kan du börja med ett motståndsband och träna upp musklerna allt eftersom. Ta gärna kontakt med en klubb eller prata med någon som redan håller på med AF. I dagsläget finns det ganska många nybörjar-tävlingar, så träna och börja i så fall med att anmäla dig till en sådan. MM Sports anord-nar också en relativt ny tävling som heter REP POWER. Man tävlar då i delmomenten chins/dips/knäböj/bicepscurl/bänkpress (reppower.se). Det är flera kvaltävlingar i den runt om i Sverige under året, och sedan en final på Fitness-festivalen i Göteborg i december.

AV: Emma Samuelsson FOTO: Lelle/MM Sports

 

 

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.