Hälsa & Fitness
Annons
Annons
AktuelltTräning

Kändiseliten som extraknäcker på gymmet

I Hollywood räcker det inte längre med att vara skådisen/artisten med den läckraste villan eller snyggaste bilen – för att vara riktigt framgångsrik ska man nu även kunna lägga till ”PT” i meritlistan. 

Demi Moore har yogan att tacka för sin ungdomliga och vältränade look.  Russell Brand har en seriös sida – bland annat visar han den när han agerar instruktör i yogastudion.
Demi Moore har yogan att tacka för sin ungdomliga och vältränade look. Russell Brand har en seriös sida – bland annat visar han den när han agerar instruktör i yogastudion.

Begreppet kändis-PT har fått en ny innebörd. Fram tills nu har detta epitet syftat på personliga tränare med ett stort kändisklientel, och som via media och paparazzis på så sätt själva blivit kända för allmänheten. Inte sällan har dessa personliga tränare också bättrat på sitt eget varumärke genom att släppa en rad produkter som bär deras namn, i form av exempelvis tränings-DVD:er, böcker och kosttillskott. Ett exempel är Tracy Anderson – en tjej som gjort sig ett stort namn i träningsbranschen tack vare att hon haft PT-kunder som Madonna och Gwyneth Paltrow, som bägge lovordat Tracys knep och råd som så kvickt hjälpt dem att hitta drömformen.

 

Nya kändis-PT:n 
Men vad är det då som är nytt? Jo, det vi ser nu är istället den omvända varianten – kändisar vill boosta sina karriärer genom att utnyttja sina intressen för träning och hälsa. Ovanpå en film- eller musikkarriär ska det nu till en PT-examen. Demi Moore, liksom Hollywoods ”bad guy” Russell Brand, är två skådisar som valt att utbilda sig till yogainstruktörer (de har båda genomgått 200 timmar lärarledd undervisning). Föga förvånande har kritiska röster naturligtvis hörts angående detta, som menar att naturligtvis är detta bara ytterligare ett sätt för dem att tjäna pengar, och att det till och med skulle vara fult att ”utnyttja fitnessvågen” för att lyfta sina karriärer och tjäna en extra hacka.

Andra ifrågasätter om man överhuvudtaget vill lägga sin träningsframtid i händerna på en Hollywoodkändis, och känner sig tveksamma till om de skulle gå in för det, ha samma kunskap och passion och vara lika seriösa som någon som har det som ett heltidsjobb för att försörja sig.

 

Annons

Orättvis kritik?
Men är denna kritik verkligen befogad? Precis som PT:n Greg Small, som driver SkillsActive (skillsactive.com), måste man ju hålla med om att vem som helst som har ett gediget och brinnande intresse för träning och välbefinnande och vill dela med sig av det till andra, oavsett om han eller hon är känd eller inte, bör ha samma möjlighet att göra det. Oavsett om du heter Anna, bor i Göteborg och jobbar som revisor, eller Demi Moore, är skådespelerska i Hollywood och miljonär, ska det, menar Greg, inte spela någon roll. Så länge dessa kändispersonligheter kan leva upp till samma kunskapsstandard och lägga ner lika mycket jobb som vilken annan person som helst som vill utbilda sig till PT eller instruktör, vad är problemet?

Vad Greg menar är att omvärlden, istället för att pika Demi och Russell för att vilja dra karriärfördelar, istället borde uppmuntra deras träningsintresse. Greg förklarar att han tycker det är mer rätt att börja kritisera när kändisar, som inte är utbildade i någon mån, tjänar pengar på fitnessrelaterade produkter, bara för att de har gjort sig ett namn. ”Självklart kan det ju vara så att även dessa personer brinner för det som har med träning och hälsa att göra, och ofta är de också uppbackade av någon PT eller kostrådgivare som sitter inne med kunskapen, men på det stora hela måste det ju ändå ses som något större att ha utbildat sig för att lära ut något. Bara för att ett träningsprogram funkar för en person – känd eller okänd – betyder inte det att det är rätt för dig. Som inspirationskälla kan det vara utmärkt, men inte som en träningsbibel eller ersättning för en PT.”

 

Bli PT-smart!
En bra PT ser och lyssnar på dig och dina behov, samt tar hänsyn till dina önskemål och förutsättningar.

1. Fundera över vad du vill uppnå med din träning. Ju mer specifik du kan vara i dina mål, desto större chans är det att du får en PT som motsvarar dina önskemål och som kan lägga upp en bra plan.

2. Fråga vilken utbildning din PT har genomfört. En genuin utbildning ska bidra till att du som kund ska känna dig trygg i att din PT har rätt kompetens. Ta reda på vilken utbildning din blivande PT har gått. En seriös PT-utbildning omfattar cirka 200 timmar lärarledd undervisning. Utbildningsleverantören bör vara erkänd enligt internationell standardisering.

3. Du väljer din PT. Är du inte nöjd, byt PT – sluta inte träna! Prova en PT några gånger och se hur det känns. Lyssna till dig själv och dina egna känslor. Känns det fel, kontakta en annan.

Källa: SATS

AV: Joanna Ebsworth och Emma Samuelsson

 

 

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.