Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

5 vanliga myter om sömn

Forskare har kartlagt de vanligaste myterna om sömn – här är några av dem.

Vuxna behöver bara sova fem timmar per natt

Forskning visar tvärtom att personer som bara sover fem timmar eller färre per natt har ökad risk för flera sjukdomar, och till och med tidig död.

Man sover bättre av alkohol

Om du dricker alkohol innan du går och lägger dig kanske du visserligen somnar snabbare, men kvalitén på sömnen kommer vara försämrad. Även om det tog kortare tid att somna kommer du alltså inte vara lika utvilad som om du hade skippat det där glaset.

Att kolla på tv i sängen är bra för att slappna av

Även om det kanske känns som att du kopplar av så blir kroppen egentligen mer stressad. Dessutom innebär det att du tar del av blått ljus som talar om för hjärnan att det är dags att vakna istället för sova.

Annons
Om du inte kan sova är det bäst att ligga kvar i sängen

Om man gör detta ofta är det lätt att man börjar koppla ihop sängen med sömnsvårigheter, enligt forskarna. Det kan i längden innebära att det blir svårare att somna. De menar också att det är vanligt att det tar uppemot en kvart att somna, men om du ligger kvar längre än så är det bättre att gå upp och göra något annat.

Det är bättre att snooza än att gå upp direkt

Forskarna menar att vi bör motstå frestelsen att snooza, även om det onekligen kan kännas lockande. Även om vi somnar om kommer sömnen vara av väldigt dålig kvalité, och vi har alltså ingen nytta av den extra tiden i sängen.

Källa

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.