Annons
Annons

Bli smartare med yoga och meditation

Hälsa 17 Maj

Tycker du att yoga och meditation verkar flummigt? Nu finns det vetenskapliga bevis för att yogisarna och buddhisterna har haft rätt hela tiden – med hjälp av andningen kan du bli smartare och bättre på att fokusera.

Det är forskare vid Trinity College Dublin som för första gången har kunnat visa att andning – ett nyckelelement inom meditation och mindfulness-övningar – har en direkt påverkan på nivåerna av den naturliga kemiska signalsubstansen noradrenalin.

Den här kemiska signalsubstansen frisätts när vi ställs inför en utmaning, blir nyfikna, fokuserade eller känslomässigt upphetsade eller upprörda, och om den produceras i rätt nivåer så hjälper den hjärnan att skapa nya kopplingar. Sättet som vi andas på, påverkar med andra ord kemin i våra hjärnor på ett sätt som kan förstärka vår uppmärksamhet och förbättra vår hjärnhälsa.

Stärka hjärnhälsan
Forskarna upptäckte att studiedeltagarna som fokuserade väl medan de utförde en uppgift som krävde mycket uppmärksamhet hade större synkronisering mellan sina andningsmönster och sin uppmärksamhet, jämfört med dem som hade sämre fokus. Författarna bakom studien tror att det därför kan vara möjligt att använda sig av tekniker där man kontrollerar andningen för att stabilisera sitt fokus och stärka hjärnhälsan.

– Yogautövare har i över 2 500 år hävdat att andningen påverkar medvetandet. I vår studie letade vi efter en neurofysiologisk koppling som skulle kunna hjälpa till att förklara dessa påståenden genom att mäta andning, reaktionstid och hjärnaktivitet i ett litet område av hjärnstammen som kallas för locus coeruleus där noradrenalin produceras. Noradrenalin är hjärnans handlingssystem – när vi är stressade produceras för mycket noradrenalin vilket gör att vi inte kan fokusera. Samma sak gäller när vi känner oss slöa – då produceras för lite noradrenalin, och inte heller då klarar vi av att fokusera, säger forskningsledaren Michael Melnychuk och förklarar att det finns en perfekt nivå av noradrenalin där våra känslor, tankar och minnesförmåga är mycket klarare.

Källa: Yoga World

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.