Hälsa & Fitness
Hälsa

Därför kan rödvin hjälpa dig att undvika karies

Forskare har upptäckt att det där vinglaset även kan ha fördelar för tänderna.

Du vet förmodligen redan att vin kan ha positiva effekter för hjärt- och kärlhälsan (givetvis i lagom doser, vi pratar inte om några karatefyllor här). Man tror att hälsofördelarna beror på det höga innehållet av polyfenoler, och nu visar forskning att det även kan påverka mun- och tandhälsan positivt.

Annons

Det låter faktiskt rätt rimligt med tanke på att många växter och frukter producerar just polyfenoler för att hålla infektioner och skadliga bakterier borta. Forskarna undersökte därför hur rödvin, extrakt från rödvin och vindruvskärnor påverkar vissa bakterier som orsakar plack, hål och andra tandbesvär.

Det visade sig att speciellt två polyfenoler som du hittar i rödvin hade positiva effekter. Det innebär inte att du kan dricka hur mycket vin som helst och förvänta dig att du kommer få fina tänder och en bra munhälsa, men du behöver inte ha dåligt samvete om du får i dig något glas då och då.

Källa

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.