Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Psykologi

”För många av oss har livet blivit en ändlös ström utan stopp”

Är det något särskilt du funderar på? Faktum är att du under en dag tänker cirka 60000 tankar.
Det är väldigt mycket att hålla i huvudet. Lägg därtill ett krävande jobb, trädgårdsprojekt eller ett stundande bröllop att planera, och siffran stiger snabbt. Det är ansträngande bara att tänka på!

”För många av oss har livet blivit en ändlös ström utan stopp”, säger Danielle Marchant, författare till boken Pause: How to press pause before life does it for you.

I bästa fall lämnar karusellen med jobbpendlande, långa arbetsdagar och hushållssysslor lite tid över till dig själv. I värsta fall pressar du dig för hårt och kan hamna i depression och få ett försvagat immunförsvar.

”Pausen är avbrottet som tillåter oss att överväga meningen med våra liv”, säger Marchant. ”I det utrymmet finns möjligheten till reflektion och, kanske, en väg till förändring.”

Annons

Att pausa är att upptäcka. Det ger dig tillfälle att ta reda på vad du verkligen behöver, vad som gör dig uppriktigt lycklig – möjligheten att få kontakt med ditt sanna jag och hur du uttrycker det.  Vill du ge det en chans? Marchant föreslår att du fokuserar på tre områden: naturen, andlighet och kreativitet.

Håll det naturligt
Nutidens krav har fått många av oss att tappa kontakten med vår naturliga rytm. Artificiellt ljus håller oss vakna på kvällen, en skränande väckarklocka jagar upp oss ur sängen på morgonen. Att få kontakt med kroppen och fråga den vad den behöver leder dig tillbaka till en mer harmonisk rytm.

Ta en paus: Hitta en plats i naturen som du älskar, gärna i närheten av havet eller en sjö, och undvik all teknologi – ingen mobiltelefon, klocka eller ens papper och penna. Tillbringa en timme eller mer och fundera över en ”stor” fråga i ditt liv – vad du längtar efter, vad du innerst inne behöver eller vem du var innan du började leva det liv människor förväntade sig av dig. Andas djupt ner i magen och tillåt insikter komma till dig istället för att använda din logiska, vänstra, hjärnhalva.

Känn andligheten
Vare sig du tänker på det som en livskraft, chi eller ett välvilligt universum som ger dig de lärdomar du behöver för att växa inombords, är andlighet en ständigt närvarande, läkande och stödjande kraft. Den är din magkänsla, gnistan som tänder din passion och längtan efter samhörighet. Att få kontakt
med ditt djupare jag genom meditation, hjälper dig att följa ditt hjärta.

Ta en paus: Om du inte tror att du kan meditera, föreslår Marchant att du prövar bi-meditationen. Ägna en stund åt att koncentrera dig på andningen, blunda och placera tummarna över öronen och täck ögonen med fingrarna. Under tio andetag, framkalla ett mjukt hummande ljud vid varje utandning.

Uttryck din kreativitet
Du kanske inte tror att du är konstnärlig, men kreativitet är mer än att kunna teckna eller åstadkomma handgjorda presenter. Det är ditt unika uttryckssätt som skapar kreativitet, säger Marchant.
Din viktigaste skapelse är, självklart, ditt liv. Och naturen och andligheten är en kraftfull uppsättning verktyg för att ge näring åt detta.

Ta en paus: För att upptäcka vad du verkligen brinner för, försök att koppla bort ditt medvetna jag. Bilder talar ofta direkt till ditt undermedvetna, så gör en verklig vision board genom att samla på inspirerande bilder från nätet, Instagram eller tidningar. Använd bilderna som skärmsläckare på din dator eller som bakgrundsbild på mobil-telefonen för att påminna dig om att ta en paus från ditt dagliga liv och förena dig med helheten.

TEXT: EVE BOGGENPOEL, LENA GYLFE OCH SARA VALFRIDSSON
Foto: iStock

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.