Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Psykologi

Vet du hur man blir älskad?

Vet du hur man blir älskad?
Umgås med människor som bryr sig om dig, gör saker du gillar och lär dig nya saker för att öka din tro på dig själv.

Om du kämpar med ditt självförtroende, inte har varit i ett förhållande på länge eller fått stå ut med sårande beteende från din partner, så kan det hela handla om att du inte känner dig värd att älska. Och om du inte tror att du förtjänar kärlek, så kan det påverka varenda val du gör, säger Robert Holden, som skrivit boken Loveability (132 kr, adlibris.com). ”När du dömer dig själv, känner du dig inte värd att bli älskad”, säger han. ”Och det kastar en skugga över sättet du behandlar dig själv på och hur du behandlar alla andra. Om du till exempel tycker att någon är för bra för dig så kan du inte slappna av tillräckligt mycket och njuta av förhållandet.” Du kanske börjar övertolka tecken på att personen inte älskar dig på riktigt, eller så kanske du inte ens vågar gå in i förhållandet från första början.”

Men, säger Holden, känslor av ovärdighet maskerar ofta andra rädslor. ”Grundrädslan ’jag är inte värd att älska’ kan visa sig på många olika sätt”, säger han. Om du vet med dig att du grubblar över något av följande, så kanske du i hemlighet känner att du inte förtjänar kärlek.

JAG ÄR FÖR TJOCK/HAR RYNKOR:  ”Om du inte känner dig värd att älska”, säger Holden, ”så letar du efter fel i ditt utseende. Trots att du anstränger dig för att se bra ut, så är du aldrig säker på om folk verkligen gillar dig.”

JAG ÄR FÖR MYCKET: ”När du tänker att du är för oberoende/mäktig/en fri själ, så stöter du i själva verket bort människor för att de inte ska kunna göra detsamma mot dig”, säger han.

Annons

DET ÄR NÅGOT FEL PÅ MIG: Om du har en vag känsla om att det är något hos dig som andra ogillar, så rotas det i rädsla, tror Holden. Du kan ha burit med dig den här känslan genom hela livet – och det har gjort det svårt för dig att låta dig bli älskad.

JAG BRYR MIG INTE/JAG ÄR INTE ÖNSKAD: Att förminska dig själv på det här sättet härstammar också från en rädsla att bli avvisad. I grund och botten dissar du dig själv innan någon annan hinner göra det.

 

Lär dig att bli värd att älska
Det första steget är att förstå några av hindren du kan ha ställt upp i vägen för kärlek. Se om några av påståendena ovan stämmer in på dig, tillsammans med andra eventuella tankar som kan ställa till det för dig. Att börja lägga märke till dem är en viktig aspekt i att förstå att det faktiskt kan vara du själv som blockerar ditt liv från kärlek. Därefter måste du börja utveckla din kärlek till dig själv. ”Genom att älska dig själv så säger du ’ja’ till andra människor utan att säga ’nej’ till dig själv”, säger Holden.

Acceptera att oavsett vilka negativa tankar du än har om dig själv – skuldkänslor för tidigare misstag eller paranoia över att du är för ängslig eller klängig – så ingår dessa i att vara människa. Det handlar helt enkelt om sidor av dig, inte hela dig. Tänk på att när du fokuserar på de delar av dig själv som du inte gillar (i ditt utseende eller personlighet), så ser andra helhetsbilden.

Oavsett om du är i ett förhållande eller singel, så stoppa dig själv nästa gång du känner dig orolig eller sårbar. Se på sig själv istället för att få panik över att din partner inte älskar dig, eller för att du inte kan hitta någon som vill ha dig. ”Du måste plocka upp spegeln snarare än förstoringsglaset”, säger Holden. Ofta handlar dina rädslor för hur andra känner det mer om hur du känner för dig själv – och det är det du måste jobba med, snarare än att söka övertygelse. Umgås med människor som bryr sig om dig, gör saker du gillar och lär dig nya saker för att öka din tro på dig själv. Känner du att du fortfarande får kämpa med att älska dig själv så kan det vara en bra idé att gå i terapi för att utforska rötterna till din låga självkänsla.

AV: Charlotte Haigh McNeil och Sara Valfridsson FOTO: Shutterstock

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.