Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Sover du med fienden?

10% svarar i en stor undersökning att de hellre sprutar lite parfym runt omkring i bostaden för att dölja ofräsch lukt, än gör en ordentlig storstädning – något som på sikt är rena drömmen för bakterier och annat snusk.
10% svarar i en stor undersökning att de hellre sprutar lite parfym runt omkring i bostaden för att dölja ofräsch lukt, än gör en ordentlig storstädning – något som på sikt är rena drömmen för bakterier och annat snusk.

Du spenderar ungefär en tredjedel av ditt liv i sängen. Men ny forskning visar att ditt sovrum kanske inte är den sköna och rofyllda tillflyktsort som du tror.

 

När tvättade du din huvudkudde senast? Ta och fundera på det innan du går och lägger dig ikväll, för enligt forskning framtagen av brittiska hälsovårdsmyndigheten kan upp till en tredjedel av kuddens vikt bestå av – håll i dig – avflagnad död hud, damm samt döda kvalster och deras avföring!

Varför har städning av just sovrummet hamnat så långt ner på vår prioriteringslista? Vi är så noga med att hålla toaletten och köket rent och blankt, men i sängen, där vi spenderar en tredjedel av våra liv, bryr vi oss inte lika mycket. Att inte tvätta sängkläder och vara noggrann med hygienen i sovrummet kan få allvarliga konsekvenser för hälsan.

En av sex låter det gå mer än en månad innan de byter sängkläder. Men för att vara säker på att bakterier inte ska börja sätta bo och för att bli av med kvalster – för att inte tala om deras spillning – så är rekommendationen en gång var fjortonde dag, och en gång i veckan om ni är ett par som delar säng. ”Tvätta alltid lakanen i minst 60 grader”, råder Lindsey Taylor som är talesperson för företaget Vileda, en stor tillverkare av städmaterial. ”Om du tvättar dem i lägre gradantal än så finns det risk för att mögel och fett fastnar och blir kvar i tvättmaskinen, där det sedan kan börja gro. Häng gärna tvätten utomhus på sommaren, eftersom solen tar död på bakterierna. Detta är också ett bra sätt att undvika fukt och mögel”, tillägger Taylor.

HÄLSOFARA  HUVUDKUDDEN
Rester från stylingprodukter och hudkrämer, mjäll, död hud, makeuprester och svett – hur mycket ska en kudde behöva ta egentligen? Forskare vid University of Manchester har upptäckt att både dunkuddar och syntetiska kuddar är fyllda av kvalster och damm samt miljarder små svampsporer, som tillsammans utgör ett ekosystem i miniatyr i din huvudkudde! Om du vill och vågar få svar på hur mycket snusk som finns i din kudde nu på direkten, kan du vika den på mitten, lägga en bok ovanpå och sedan släppa. Om boken studsar av omedelbart på grund av att kudden återgår till sitt vanliga, fluffiga jag, kan du sova lugnt. Om den inte gör det föreslår vi att du lägger in den i maskinen och tvättar den enligt anvisningarna på tvättetiketten.

Annons

Mark Fielder, professor i medicinsk mikrobiologi, rekommenderar att man tvättar kudden ett par gånger i månaden, helst varje vecka. Ett bra tips är att lukta på kudden, så märker du om den behöver rengöras. Om den luktar så har kvalster börjat använda saliv, sekret och hudfett som näringskälla, vilket orsakar odör. Du kan också dammsuga kudden med det lilla borsthuvudet i långa, horisontella drag.

 

HÄLSOFARA  MADRASSEN
Kvalster och damm kan trigga astma och allergier. En bäddmadrass innehåller i genomsnitt mellan 100 000 och tio miljoner kvalster. ”Dammsug bäddmadrassen minst ett par gånger om året”, tipsar Taylor, ”och använd alltid ett madrasskydd som du med fördel kan tvätta på hög temperatur en gång  i månaden.” Vänd madrassen då och då och vädra den med jämna mellanrum, så gör du vad du kan för att inte skapa en hemtrevlig miljö för bakterier.

 

HÄLSOFARA STÄNGDA FÖNSTER
Hur ofta vädrar du ut ordentligt i ditt sovrum? Kvalster, damm, skadedjur och bakterier älskar varma och stillsamma miljöer, så för att undvika att dessa förvärrar för dig om du har astma eller orsakar allergier bör du öppna upp alla fönster då och då. För att förbättra luften i sovrummet och hålla fräscht kan du göra det till en vana att ställa upp fönstret på vid gavel en timme varje morgon.

 

HÄLSOFARA DIGITAL TEKNIK
Brukar du kolla facebook eller mailen en sista gång i sängen innan du lägger ifrån dig telefonen på sängbordet? Mm, vi är lika skyldiga vi! Men det är nog dags att tänka över denna (o)vana, då digital teknik i sovrummet kan orsaka hälsoproblem och sömnsvårigheter. ”Att sitta och jobba med laptopen i sängen eller kolla mobilen mitt i natten har en negativ inverkan på dina sömnvanor”, förklarar sömnexperten och läkaren Nerina Ramlakhan. Blått displayljus stör kroppens naturliga sömncykel, och studier visar också att par som har en TV i sovrummet har hälften så mycket sex som de par som inte har det.

 

HÄLSOFARA HUSDJUR
Hur mycket det än smärtar oss att säga det så håll katten eller hunden borta från sängen! Vi vet att det är mysigt att gosa med en fyrbent kompis – enligt undersökningar sover hälften av alla hundar i sina ägares sängar – men trots att tanken är mysig så är det ingen bra idé att låta dina djur komma i kontakt med sängkläderna. Att du låter dem sitta på kudden eller lakanet under dagen och sedan går och lägger dig på samma sänglinnen på kvällen är bra – om du vill ha både loppor, löss och mask! Även tussar av hår kan orsaka bakterier, så se upp om de fäller, råder Taylor. Oavsett hur mysigt ditt husdjur är och hur ofta du badar det, säg godnatt vid sängkanten och låt kissen eller vovven sova i sin egen säng.

 

AV: Lucy Miller och Emma Samuelsson

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.