Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Är rött kött alltid ohälsosamt?

Vi får ofta höra att rött kött är ohälsosamt – men en ny studie visar att det kanske inte är hela sanningen.

I studien deltog 28 kvinnor och 13 män som under tre fem veckor långa perioder fick äta antingen:

  • Medelhavskost med 200 gram rött kött per vecka (vilket ofta är det rekommenderade maximala intaget).
  • Medelhavskost med 500 gram rött kött per vecka (vilket är den genomsnittliga mängden man får i sig USA).
  • Sin vanliga kost.

Med tanke på alla larm om hur farligt det är med rött kött skulle man kunna tro att de skulle få sämst hälsovärden när de åt 500 gram kött, men resultaten visade faktiskt på motsatsen. Deras värden var i princip identiska under de två perioderna, men när det kom till kolesterolet fick de faktiskt större förbättringar när de åt mer rött kött.

Annons

Så, betyder det att det är fritt fram att slänga i dig massor av rött kött? Nja, inte riktigt. En avgörande faktor är förmodligen att allt rött kött de åt var magert och oprocessat, och att de i övrigt åt en hälsosam kost.
– Den här studien är viktig eftersom den visar att rött kött kan vara en del av en hälsosam kost. Men studien gjordes inte för att uppmuntra till att äta rött kött, och vi tycker inte att de som vanligtvis äter vegetarisk kost ska börja äta rött kött, säger Wayne W. Campbell som är en av forskarna bakom studien.

Källa

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.