Hälsa & Fitness
Kost

De 3 extrema kosttrenderna du bör undvika

De här extrema kosttrenderna syns överallt på sociala medier – men de kan ha katastrofala konsekvenser för hälsan.

Mono diet

Vad?
”Monodieten” är en diet som går ut på att du endast äter ett enda livsmedel, och eventuellt vissa tillskott. Så, vad är det för mirakulöst livsmedel som man äter? Ja, det verkar som att alla frukter och grönsaker duger. En snabb sökning på sociala medier visar att monodieten kan göras med till exempel bananer, mango, äpplen och spenat.

Varför?
Förespråkarna menar att det fungerar eftersom det blir lättare för kroppen att smälta maten och ta upp näringen när den endast får i sig ett typ av livsmedel. Detta påstås hjälpa till att minska uppblåsthet, bidra till viktminskning och till och med rensa ut gifter ur kroppen.

Sanningen?
Du kommer med stor sannolikhet gå ner i vikt av den här kosten. Du lär inte vara särskilt sugen på att överäta på bananer när du redan har fått i dig 15 stycken, vilket innebär att du kommer hamna på kaloriunderskott. Men det finns inga vetenskapliga belägg bakom påståendet att kroppen skulle må bättre av att endast äta ett livsmedel.

Tvärtom är det sannolikt att en så ensidig kost kommer skapa problem. För det första är det stor risk att du kommer drabbas av näringsbrist, men det kan du såklart undvika genom att använda väl valda kost tillskott. Ett större problem är att du riskerar att få i dig för mycket av vissa vitaminer och mineraler, vilket kan vara direkt farligt.

Att den här kosten skulle fungera som en ”detox” som rensar kroppen från gifter är också påhitt. Det finns ingen anledning att tro att det skulle fungera eftersom vi helt enkelt har väldigt dåliga möjligheter att påverka mängden toxiner i kroppen genom kosten, du kan läsa mer om det här.

Annons

Raw food

Vad?
Raw food är visserligen ingen ny diet, men på sociala medier är den större än någonsin – mycket tack vare kändisar och influencers som lovordarden. Raw food innebär helt enkelt att maten man äter ska vara rå, eller åtminstone inte upphettat till mer än 42 till 47 grader.

Varför?
De som äter raw food menar ofta att en stor del av näringen i kosten försvinner när den tillagas och processas, och genom att undvika detta kan man därmed ta upp mer vitaminer, mineraler, enzymer och andra hälsosamma näringsämnen. Enligt förespråkarna leder detta till att man får energi, går ner i vikt och blir hälsosammare i allmänhet.

Sanningen?
De flesta av oss behöver få i oss mer frukt och grönt, så det kan såklart innebära hälsofördelar. Att det skulle vara bättre att äta det rått än tillagat finns det dock inga belägg för. Tvärtom finns det en hel del baljväxter och grönsaker som faktiskt behöver tillagas för att eventuella gifter ska försvinna och för att näringen ska tas upp helt och hållet.

Den största faran med att endast, eller till stor del, äta raw food är faktiskt att man inte får i sig tillräckligt mycket av viktiga näringsämnen. En studie som publicerats 2005 i Jama Internal Medicine visade till exempel att personer som endast äter vegansk råkost har en större risk för svagt skelett, vilket bland annat kan leda till benskörhet. Detta orsakas troligtvis av näringsbrist.

Forskare bakom en annan studie, som publicerats 1999 i Annals of Nutrition and Metabolism, kom fram till att risken också ökar för amenorré. Det innebär att menstruationen uteblir, ofta till följd av ett allt för lågt energiintag.

Cheat day

Vad?
En metod som många använder sig av när de försöker gå ner i vikt. Den handlar helt enkelt om att man pausar sin diet under en dag eller måltid för att stoppa i sig vad man känner för – och gör man en snabb sökning på #cheatday står det klart att det ofta innebär stora mängder snabbmat, godis och efterrätter.

Varför?
Syftet är att det ska bli enklare att följa sin diet resten av dagarna, och i vissa fall påstås det också att ämnesomsättningen inte sjunker lika mycket som om man skulle ligga på konstant kaloriunderskott.

Sanningen?
Att ta en paus under en diet är inte i sig fel. En studie som publicerats i Journal of Consumer Psychology visade till exempel att de som tillät sig äta vad de ville en dag i veckan upplevde dieten som enklare och mer behaglig. Men allt beror såklart på hur dina fuskdagar ser ut. Det man ser under hashtagen #cheatdays motsvarar ofta flera dagars energibehov, och då spelar det ingen roll att du har följt en strikt diet sex dagar i veckan.

En stor risk med den här metoden är att den ofta innebär att maten delas upp i ”bra” (det som äts sex dagar i veckan) och ”dålig” (det som får ätas på fuskdagen). Det kan leda till ett svartvitt synsätt som sällan bäddar för ett bra förhållande till maten. Har du tidigare erfarenheter av hetsätning eller bulimi bör du alltså hålla dig borta.

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.