Fisk- och skaldjursgryta med örter och svarta bönor
Fisk- och skaldjursgryta med örter och svarta bönor
4 portioner
1 rödlök
1 msk olivolja
250 g champinjoner
1 msk fiskfond
2 dl grädde
1/2 kruka färsk basilika
3 kvistar persilja
3 kvistar dill
Salt och svartpeppar
400 g torskfilé
1 burk svarta bönor à 410 g
500 g oskalade räkor
Gör så här:
Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken. Skölj och dela champinjonerna och fräs dem tillsammans med löken. Rör ner fiskfond och grädde. Mixa basilika, persilja och dill i några sekunder, spara lite basilika till garnering. Lägg de mixade örterna i grytan och låt koka några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan. Låt sjuda i cirka 3 minuter. Häll av bönorna och skölj dem. Skala räkorna och vänd ner dem tillsammans med bönorna i grytan precis innan servering. Garnera med färsk basilika.
Recept ur: Den Nya GI-metoden av Ulrika Davidsson och Ola Lauritzson. Foto: Malte Danielsson