Hälsa & Fitness
Kost

Forskning: Så påverkas hormonerna av en hård tävlingsdiet

Planerar du att ställa dig på fitness-scenen? Den här studien visar att det kan påverka kroppssammansättningen på lång sikt – och inte till det positiva.

I studien följde man 27 normalviktiga kvinnor som gick på diet med målet att ställa upp i någon typ av fitnesstävling. För att komma i tävlingsform minskade de kolhydratintaget, samtidigt som de behöll proteinintaget högt och fettintaget på en medelhög nivå. De tränade också mer kondition och fortsatte träna styrketräning.

Annons

Deltagarna i studien minskade under de fyra månaderna fram till tävlingen kroppsfettet med 35 till 50 procent, men man kunde också se stora störningar i deras hormonbalans. Inom tre till fyra månader efter tävlingen hade deltagarnas vikt och den största delen av hormonerna återgått till det normala, med två undantag.

Deras nivåer av T3 och testosteron var fortsatt sänkta, och med tanke på att det är två hormoner med fettförbrännande och muskeluppbyggande egenskaper kan det definitivt påverka kroppskompositionen i efterhand.

Källa

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.