Om man ska tro den senaste tidens forskning verkar det som att det man med säkerhet kan säga om framtidens kostråd, är att de kommer att vara DNA-baserade. En färsk studie, framtagen vid University of Trieste i Italien, visar att en personlig kostplan som är utformad efter en persons egna gener (i studiens fall 19 stycken av dem som påverkar ämnesomsättningen och smakupplevelsen), ger bättre resultat om man försöker gå ner i vikt än om man följer någon annan diet. Testpersonerna som följde den genbaserade dieten gick ner 33 procent mer i vikt under en tvåårsperiod, och tappade överlag mer i fettprocent, samt ökade sin muskelmassa.
– Genom att utgå från en persons individuella smaksinne och hens preferenser när det gället mat, kan man på ett effektivare sätt justera kostråd som funkar för just den individen, förklarar Nicola Pirastu, en av forskarna bakom studien.
Låter det spännande? Läs mer om projektet på my-gene-diet.com och dnafit.com!
AV: Emma Samuelsson FOTO: Thinkstock