Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Högt proteinintag är inte farligt

proteinpulverNy forskning visar att det inte finns några faror med att äta upp till fyra gånger så mycket protein som rekommenderas – tvärtom kan det vara gynnsamt för dig som vill gå ner i vikt.

Det finns en vanlig missuppfattning om att ett högt proteinintag kan vara farligt, framför allt för njurarna och levern. Men ny forskning visar att det inte finns något skäl till oro – du kan äta upp till fyra gånger så mycket som den rekommenderade proteinmängden utan att riskera några negativa hälsoeffekter.

I studien deltog 14 aktiva män, som under ett år växlade mellan normalkost och högproteinkost under först två månader och sedan fyra månader. Normalkosten innehöll 2,5 gram protein per kilo kroppsvikt – vilket också är högt med tanke på att WHO endast rekommenderar 0,8 gram – och högproteinkosten hela 3,3 gram protein per kilo.

Resultaten visade inte på några som helst negativa hälsoeffekter – varken på blodfetterna, njurarna eller levern. Dessutom hade studiedeltagarnas kroppskomposition inte förändrats under de olika dieterna – trots att de fick i sig hela 400 kalorier extra per dag när de åt högproteinkosten.

Annons

Slutsatsen? Du kan fortsätta svepa dina proteinshakes i lugn och ro – och kanske till och med några extra om du har som mål att gå ner i vikt.

Källa

Läs mer om protein:

9 anledningar till att äta mer protein

En kalori är en kalori – men inte från protein

10 enkla recept med proteinpulver

Tags : proteinpuff

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.