Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Hur farliga är de dolda sockerfällorna?

SockerVi ser ofta rubriker om de dolda sockerfällorna som kan ge oss diabetes, övervikt och leda till olika sjukdomar – men är de verkligen så farliga?

Titt som tätt dyker rubrikerna upp i kvällstidningarna eller i bloggar: “de här är de dolda sockerfällorna”, oftast följt av en pedagogisk uppvisning i hur många sockerbitar ett visst livsmedel innehåller. Det kan handla om allt från din ketchup, till din smoothie eller varför inte din kvarg. Självklart följt av en redogörelse om hur farligt socker är. Och de har såklart rätt i att socker är farligt. Ett högt sockerintag kan leda till övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och många andra hälsoproblem. Men är det verkligen ketchupen som är boven i dramat här? Är det den där halva teskeden i din kvarg som du blir sjuk av? Och är det smoothien vi behöver fokusera på för att förbättra folkhälsan?

Annons

Nja, det är ju inte riktigt så om vi kollar på Riksmaten – en rapport där man har undersökt svenskarnas matvanor. Den senaste är visserligen från 2010 och 2011, men det lär inte ha skett några större förändringar sedan dess. Där kan man se att vi i snitt äter 39 gram sackaros – det vill säga socker – per dag, även om unga äter mer än så. Men det som är intressant är att se var sockret kommer ifrån. Det är inte från frukt, grönsaker eller juice, även om det ibland framställs så. Faktum är att bara 20 procent av sockerintaget kommer därifrån – de resterande 80 procenten är tillsatt socker, varav den absolut största delen kommer från sötade drycker, bullar, kakor, tårtor, godis och choklad.

Och är de där dolda sockerfällorna ens så dolda som de påstås vara? För några år sedan blev det stora rubriker i en kvällstidning när de upptäckte att en dryck som marknadsfördes som hälsosam innehöll socker. Men det här visste många redan om, eftersom allt som krävdes för att få veta den stora hemligheten var att kolla på innehållsförteckningen. Ser du exempelvis orden sackaros, glukos, fruktos, maltos eller dextros tidigt i listan kan du vara säker på att du håller i något med mycket socker i – oavsett om det marknadsförs som hälsosamt eller naturligt.

Det finns alltså ett mycket enkelt sätt att minska sockerintaget på – att utesluta det där som du innerst inne vet är onyttigt. Det är inte fruktsalladen som du behöver oroa dig för, även om du skulle ha en liten klick sockrad kvarg till. Det här är ett klassiskt fall av att inte se skogen för alla träden – det är bullarna, kakorna, godiset och läsken som du borde se upp för. Ja, det här kan låta självklart – men den här skeva framställningen kan verkligen orsaka förvirring. För varför skulle du välja ett äpple framför godis om du ständigt får höra hur mycket socker frukt innehåller?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.