Indiska lammbullar med quinoa, bönor och granatäpple
Recept av mästerkocken Melker Andersson
400 g lammfärs
1 finhackad gul lök
4 rivna vitlöksklyftor
1 ägg
½ dl vatten
1 msk sambal
2 msk matolja
Till quinoan:
4 dl quinoa
8 dl grönsaksbuljong
Tillbehör:
1 rödlök, skuren i bitar
Kärnorna från 1 granatäpple
200 g bondbönor, sköljda och kokta
2 dl matlagningsyoghurt
1 knippe mynta
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Skölj quinoan i hett vatten. Koka upp buljongen. Lägg i quinoan och koka utan lock i 15 minuter på medelhög värme. Blanda ihop alla ingredienser till lammbullarna i en bunke. Forma färsblandningen till runda bollar. Stek lammbullarna i olja i en stekpanna. Stek rödlöken tillsammans med lammbullarna i slutet av stekningen. Värm bondbönorna i lite vatten. Servera lammbullarna med quinoan, granatäpple, bondbönor och rödlök och ringla över lite yoghurt. Grovhacka myntan och strö över.
Hälsobonus:
Ett bra tips till den som behöver skära ner på andelen kolhydrater, i form av exempelvis pasta, couscous och vitt ris, är att ersätta dessa livsmedel med god och proteinrik quinoa. Den här rätten innehåller även granatäpple som är mycket rikt på antioxidanter.
AV: Emma Samuelsson FOTO: Wolfgang Kleinschmidt