Jamie Olivers pestospaghetti med citronångad fisk
Förberedelser:
Ingredienser framme, vattenkokaren klar, wok eller stor kastrull på medelvärme, stor kastrull med lock på medelvärme, matberedare (standardkniven), två ångkokare i bambu med 25 centimeter i diameter.
Fisk
200 g pilgrimsmusslor
400 g vit fiskfilé
Olivolja
1 citron
½ torkad röd chilifrukt
Pasta
320 g spaghetti
200 g haricots verts
200 g broccoli
Pesto
75 g skalad mandel
1 stor knippa basilika
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
50 g parmesan
1 citron
Gör så här:
Skär kryss i ovansidan på pilgrims-musslorna. Häll 2 ½ centimeter kokande vatten i woken eller i den stora kastrullen. Häll resten av vattnet i den andra kastrullen, tillsätt spaghettin och en nypa salt och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg mandeln i matberedaren, repa i det mesta av basilikabladen och pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt olivolja, parmesan och saften från ½ citron, kör tills det är slätt, smaka av med salt och peppar och testa balansen mellan smakerna – de ska vara rena och uppfriskande. Trava bönorna och skär av ändarna, tillsätt dem sedan i spaghettin. Ställ en av ångkokarna i woken och lägg i ansad broccoli, ställ sedan den andra ångkokaren ovanpå. Gnid in fisken och musslorna med salt och peppar och lägg i den övre korgen. Ringla på 1 matsked olivolja, finriv citronskal och pressa hälften av saften, smula sedan över chilin och lägg på locket och ånga tills allt är genomkokt. Häll av vattnet från pastan och bönorna, spara en kopp av kokvattnet och häll sedan tillbaka pasta och bönor i kastrullen. Skeda i peston från matberedaren, och späd med kokvatten tills det är skinande blankt. Pressa i citronsaft efter smak, häll sedan upp i en serveringsskål tillsammans med broccolin. Strö över några basilikablad och servera tillsammans med ångad fisk.
Receptet är hämtat från: Middag på 15 minuter ges ut av Bonnier Fakta och kostar 199 kronor på adlibris.com.