Länge leve långfrukosten, njut av tranbärsscones!
Susanna Backman, kostrådgivare och personlig tränare, bloggar om god och nyttig mat på tasty-health.se.
Här får ni hennes recept på tranbärsscones.
Tranbärsscones
6 stycken
1 dl (90 g) dinkelmjöl (eller annat valfritt mjöl)
1 dl (40 g) mandelmjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 ½ msk stevia strö eller sukrin
1 tsk vaniljarom
½ dl kokosolja (50 g, mätt i fast form)
3 msk osötat äppelmos
1 dl osötade (frysta) tranbär + 1 tsk potatismjöl + eventuell sötning
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt kokosolja (se till att du mäter den i fast form, inte flytande) och äppelmos och knåda ihop degen med händerna. Blanda ihop tranbären med potatismjöl och eventuell sötning. Jobba försiktigt in bären i degen och forma den till en boll. Lägg bollen på bakplåtspapper på en plåt och platta till den till en cirka 1,5 centimeter tjock cirkel. Skär cirkeln i sex trekanter och lägg dem med lite mellanrum på plåten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20–25 minuter. Lägg upp på ett galler och låt svalna.
Näringsvärde per scones:
209 kcal • 5 g protein • 18 g kolhydrater • 13 g fett
TIPS!
Vill du ha proteinrikare scones går det bra att byta ut dinkelmjölet mot 2 ½ skopa vassleprotein med vaniljsmak. Grädda då i 175 grader istället. Det går också bra att använda torkade tranbär, men skippa då potatismjölet och sötningen.
AV: Emma Samuelsson och Susanna Backman