Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Många undviker mjölkprodukter och försäljningen av laktosfritt slår rekord

Att du blir gasig i magen är ett kvitto på att de är gynnsamma för tarmfloran, men du vill såklart inte få för mycket så att det blir ett problem.

 

Att undvika mejeriprodukter av djuretiska skäl är en sak, men om du väljer laktosfritt för att du tror dig bli dålig i magen av vanlig mjölk är det idé att ta reda på om det verkligen är så. 

Att vara laktosintolerant innebär att man har nedsatt förmåga att spjälka mjölksocker, vilket leder till att detta i sin icke nedbrutna form hamnar i tjocktarmen och där utgör bränsle för tarmbakterierna. Konsekvensen blir att det bildas mycket gas och många får också diarré, vilket givetvis är obehagligt.

Annons

För att verkligen reda ut om det är laktosintolerans som orsakar problem med en orolig mage bör du äta precis som vanligt men konsekvent välja laktosfria produkter i någon veckas tid. Att helt utesluta mejeriprodukter ger inte svaret på gåtan, eftersom somliga är överkänsliga mot själva proteinet i mjölk, något som i vissa fall kan ge liknande besvär. Är du laktosintolerant är lösningen enkel, men fortsätter besvären kan det vara något annat i kosten som orsakar dem. Många äter till exempel mycket baljväxter och fullkorn – nyttiga livsmedel men som dessvärre i lite rikligare mängd ger samma symptom som ”mjölkmage”. Lösningen här är då att fortsätta äta dem, men i mindre mängd.

Att du blir gasig i magen är ett kvitto på att de är gynnsamma för tarmfloran, men du vill såklart inte få för mycket så att det blir ett problem. Gas från tarmen absorberas till blodet och andas också ut, men kroppen klarar bara en viss mängd per timme så det gäller att inte äta för mycket på en gång.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att det finns många som inte tål mjölkprotein och är laktosintoleranta, inklusive undertecknad, och då kan man drabbas av flera jobbiga symptom som eksem, klåda, ledvärk och migrän, för att nämna några. Det finns då bara en lösning och det är att exkludera allt vad mejeriprodukter heter och hitta alternativ (som det idag finns gott om i form av exempelvis ris, havre och soja). Men är du inte säker på att det är laktosintolerans som orsakar problemen med din gasiga mage råder jag dig att prova dig fram enligt ovan innan du konsekvent går över till att köpa laktosfritt. Se också upp med de produkter som är sötade, då det snabbt kan bli stora mängder ohälsosamt socker om du konsumerar dem regelbundet.

Har du en kostfråga till Fredrik Paulún?
Maila Hälsa & Fitness på [email protected],
märk ditt mail med KOSTEXPERTEN.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.