Melker Anderssons kubanska kycklingspett
Till mangosalsan:
2 omogna mangor
1 röd chili
1 grön chili
Saften och skalet av 2 limefrukter
1 vårlök
2 krukor grovhackad koriander
2 msk olivolja av hög kvalitet
Salt och svartpeppar
Till marinaden:
1 dl barbecuesås
2 msk japansk soja
1 bit riven ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
Gör så här:
Blanda ihop marinaden. Dela lårfiléerna i tre bitar, cirka 2 x 2 centimeter. Trä upp dem på spett (i sitt recept använder Melker små asiatiska spett). Lägg dem i marinaden ett par timmar. Skala och skär mangon i mindre tärningar. Strimla vårlöken och finhacka den urkärnade chilin. Blanda ingredienserna till mangosalsan i en skål och salta och peppra. Ta upp spetten ur marinaden och låt dem rinna av. Grilla spetten på en kolgrill i cirka 15 minuter. Toppa varje kycklingspett med mangosalsan och servera med valfria tillbehör, exempelvis en sallad och quinoa.
Hälsobonus: Mango innehåller karoten som främjar hud- och skeletthälsan. A-vitamin är även bra för synen, medan chilifrukten, som är rik på många B-vitaminer, anses höja ämnesomsättningen och bidra till ett smalare midjemått.
AV: Emma Samuelsson FOTO: Wolfgang Kleinschmidt