Att äta mindre salt är viktigt för att leva länge och hälsosamt, eller hur? Nej, inte om du frågar forskarna bakom den här nya studien.
En minskad saltkonsumtion är viktigt för att undvika högt blodtryck och olika sjukdomar – ja, så har det länge låtit. Men i en ny kanadensisk studie har forskarna undersökt 130 000 människor från 49 olika länder, och resultaten förvånar nog många. Det visade sig nämligen att personerna med ett lågt saltintag hade större risk att drabbas av hjärtattack, stroke eller tidig död, jämfört med de med en normalhög konsumtion. Det här gällde oavsett om de hade lågt eller högt blodtryck.
Forskarna menar att det visserligen är viktigt för personer med högt blodtryck eller extremt hög saltkonsumtion att minska intaget av salt, men inte till så låga nivåer som man tidigare har rekommenderat. Resultaten visade att mindre än tre gram natrium (huvudingrediensen i salt) per dag kan vara skadligt, oavsett hur högt blodtryck du har. Svenska Livsmedelsverket rekommenderar max 2,4 gram natrium per dag, motsvarande ungefär sex gram salt.
Det här innebär dock inte att det är fritt fram att gå loss på saltet – som vanligt handlar det om att konsumera med måtta, och genom att undvika snabbmat som ofta innehåller mycket salt blir det lättare att kontrollera hur mycket du får i dig. Du som tränar mycket kan dock behöva tänka på att få i dig tillräckligt mycket salt, eftersom det är lätt att man svettas ut det viktiga saltet när man svettas.