Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Nya GI-metoden: Fiskgratäng med spenat

GI-metoden får en helt ny innebörd när man lägger till GB, glykemisk belastning, i ekvationen, och på så vis tar hänsyn både till vad och hur mycket man äter. 

Här bjuder vi på ett finfint fiskrecept ur kostrådgivaren Ulrika Davidsson och GI-profilen Ola Lauritzsons nya bok Den Nya GI-metoden.

fiskgratäng med spenat
En smarrig fiskgratäng som är helt rätt ur GI-synpunkt.

 

Fiskgratäng med spenat

4 portioner

2 schalottenlökar

Annons

1 vitlök

1 tsk olivolja

450 g fryst spenat

2 dl grädde

Salt och vitpeppar

8 bitar torsk, cirka 600-700 g

250 g fetaost

1 dl riven gratängost

150 g färsk spenat

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka schalottenlöken och finhacka vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök och vitlök tillsammans med fryst spenat. Tillsätt grädden, koka upp och låt koka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg torsken i en smord ugnsform. Häll gräddsåsen över fisken och smula över fetaost. Strö riven ost ovanpå och ugnsbaka i 20 minuter. Servera med färsk bladspenat.

Recept: Den NYA GI-metoden av Lauritzson & Davidsson Foto: Malte Danielsson

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.