Nya GI-metoden: Fiskgratäng med spenat
GI-metoden får en helt ny innebörd när man lägger till GB, glykemisk belastning, i ekvationen, och på så vis tar hänsyn både till vad och hur mycket man äter.
Här bjuder vi på ett finfint fiskrecept ur kostrådgivaren Ulrika Davidsson och GI-profilen Ola Lauritzsons nya bok Den Nya GI-metoden.
Fiskgratäng med spenat
4 portioner
2 schalottenlökar
1 vitlök
1 tsk olivolja
450 g fryst spenat
2 dl grädde
Salt och vitpeppar
8 bitar torsk, cirka 600-700 g
250 g fetaost
1 dl riven gratängost
150 g färsk spenat
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka schalottenlöken och finhacka vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök och vitlök tillsammans med fryst spenat. Tillsätt grädden, koka upp och låt koka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg torsken i en smord ugnsform. Häll gräddsåsen över fisken och smula över fetaost. Strö riven ost ovanpå och ugnsbaka i 20 minuter. Servera med färsk bladspenat.
Recept: Den NYA GI-metoden av Lauritzson & Davidsson Foto: Malte Danielsson