Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Sockerkick – en myt?

Att socker gör oss pigga och hyperaktiva ses som en etablerad sanning av många – men ny forskning visar att det är en myt.

Ja, det är snarare 31 olika studier som visar på den slutsatsen. Forskare har nämligen gått igenom resultaten från tidigare forskning på ämnet, och kommit fram till att det inte finns något som helst stöd bakom den vanliga uppfattningen att socker gör oss pigga och hyperaktiva.

Tvärtom kom man fram till att sockerkonsumtionen knappt hade någon som helst effekt på humöret – förutom att de som åt mycket socker faktiskt i många fall kände sig tröttare och mindre alerta. Någon “sockerkick” kunde de alltså inte se några tecken på.

Men hur kan det då komma sig att många tycker sig uppleva den effekten – inte minst hos sina barn? En anledning kan vara att stora mängder socker ofta intas i festliga sammanhang, och att det egentligen är stämningen och människorna runt omkring som orsakar hyperaktiviteten.

Annons

En annan anledning är såklart förväntanseffekten. Det är helt enkelt stor chans att vi kommer känna oss mer pigga om vi förväntar oss att vi ska bli det efter att ha huggit in på den där godispåsen.

Källa

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.