Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

Svältläge – sant eller falskt?

Försöker du gå ner i vikt? Din hjärna kanske kämpar emot dig.

Termen svältläge används ofta för att beskriva fenomenet när en person inte går ner i vikt trots ett kaloriunderskott. Det har orsakat lika mycket frustration som debatt – för finns det verkligen någon förklaring till begreppet svältläge, eller handlar det helt enkelt om bortförklaringar? En ny studie visar att det faktiskt kan ligga något i det.

Det är forskare från University of Cambridge som har studerat möss för att ta reda på hur våra hjärnceller påverkar viktnedgången. Resultaten visar att en grupp nervceller i hjärnan kontrollerar aptiten och energiförbrukningen – de reglerar alltså hur många kalorier vi förbränner beroende på vad som finns tillgängligt.

Annons

En av forskarna bakom studien, Dr Blouet, beskriver det som en av- och på-knapp.
– Om det finns mat för tillfället får de oss att äta, men när det finns en liten tillgång till mat sätter de kroppen i sparläge och hindrar oss från att bränna fett.
Hon menar att det en gång i tiden förmodligen var en överlevnadsmekanism som hjälpte oss att överleva när vi inte har tillgång till mat – men numera kan detta vara en av orsakerna till fetmaepidemin.

Hur stor roll det här verkligen spelar för vår vikt vet vi inte säkert, men det visar i alla fall att viktnedgång inte alltid är så enkelt som att räkna kalorier.

Källa

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga