Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

Tahini – fullproppat med näring och riktigt gott!

 

Vi älskar tahini – och hur kan man inte göra det med tanke på att det både är fullproppat med näring och riktigt gott?

Även om du inte har hört talas om tahini tidigare är chansen stor att du har ätit det utan att inse det. Det är en pasta som görs av sesamfrön och som kan användas på många olika sätt, till exempel i  hummus.

Tahini innehåller många viktiga mineraler – bland annat fosfor som hjälper oss att behålla starka tänder och ett hälsosamt skelett, lecitin som är en viktig fettsyra i kroppens celler, magnesium som hjälper dig att slappna av, kalium som bidrar till en normal ämnesomsättning och järn som bidrar till hälsosamma blodceller. Aminosyror är byggnadsstenarna som utgör protein, och en av dem som du hittar rikligt av i tahini är metionin, som spelar en stor roll för många cellfunktioner och skyddar levern. Det innehåller också mycket av aminosyran tryptofan, som omvandlas till glädjehormonet serotonin i kroppen och därför kan höja humöret.

Annons

Tahini är också en bra källa till många viktiga vitaminer. Det innehåller till exempel B-vitamin som minskar trötthet och E-vitamin som är en kraftfull antioxidant som skyddar kroppens vävnad från skador och kan förhindra åldersrelaterade sjukdomar. Det innehåller också relativt mycket protein, vilket är perfekt för veganer som vill få i sig det utan att äta kött eller fisk. Även det höga kalciuminnehållet är extra bra för veganer eller för laktosintoleranta  som undviker mejeriprodukter.

Sesamfrön innehåller ungefär 55 procent fett och 20 procent protein, och det är därför du får en mjuk, silkig pasta när du mixar det. De hälsosamma fleromättade fetterna i sesamfrön kan dessutom hjälpa dig att hålla kolesterolet i schack och minska risken för diabetes.

En annan fördel med tahini är att det innehåller lignaner. I kroppen omvandlas det nämligen till enterolakton, som forskning visar kan ha anti-cancerogena egenskaper.

Så, grabba tag i en burk tahini eller mixa din egen för att börja göra hälsosamma och goda dressingar och såser.

 

18 gram tahini innehåller:

  • 113 kalorier
  • 10,6 g fett
  • 0,1 g kolhydrater
  • 1,4 g fiber
  • 3,9 g protein

 

TEXT: Nicola Shubrook och Sara Dahlström FOTO: Shutterstock

Tags : Tahini
Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga