Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Recept

Ät dig frisk med rawfood

gurkrullar
Viktors mat är konstverk för både mage och ögon.

 

Underbart recept från En grön kärleksaffär av kocken Viktor Ingemarsson.

 

Fyllda gurkrullar
2 portioner

Kräm
1 1⁄2 dl cashewnötter (blötlagda i 2 timmar)
15 g soltorkad tomat (blötlagd i 2 timmar)
120 g broccolistjälk
2 msk sesamolja
1 dl vatten
50 g miso

Sås
70 g spenat
1 1⁄2 dl cashewnötter (blötlagda i 2 timmar) 1 krm salt
1 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1⁄2 dl gräslök

Annons

Botten
4 1⁄2 dl mixad morot (300 g)
1 gurka (ca 30 cm)
100 g vattenmelon, utan skal och kärnor

Topping
1 msk gojibär
1 msk sultanrussin
1⁄2 dl äppelcidervinäger
1⁄2 dl rapsolja

Garnering
1 msk svarta sesamfrön
Gräslök

1. Blötlägg cashewnötterna – även de som ska användas till såsen – och soltorkade tomater i två timmar i separata skålar. Häll av vätskan. Skala och skär broccolin i mindre bitar. Mixa med resten av ingredienserna i en matberedare. Blandningen ska inte bli för slät utan ha en lätt grynig konsistens.

2. Mixa spenat, blötlagda cashewnötter, salt, vatten, äppelcidervinäger och gräslök i en mixer till en slät och fin konsistens. Ett tips är att grovhacka spenat och gräslök innan du kör dem i mixern. Häll över i en bunke och låt stå.

3. Skär morötter i mindre delar och mixa samman i matberedare till en grynig konsistens. Lägg i en bunke och ställ åt sidan. Hyvla sedan gurka till tunna remsor med en mandolin eller en osthyvel till cirka tre millimeter tjocka band. Lägg remsorna på en tallrik och ställ kallt.
Skär sedan upp vattenmelon i bitar om cirka en och en halv gånger två centimeter.

4. Lägg gojibär och russin med äppelcidervinäger och rapsolja i en skål och låt stå i cirka en timme. Lägg ut en bädd av mixad morot på tallrikarna. Rulla gurkremsorna till cylindrar, cirka fem centimeter i diameter. Placera dem stående på tallrikarna, tätt intill varandra. Ge dem ett lätt tryck så att de står stadigt i morotsbädden. Fyll varje rulle med en dryg matsked av krämen, tryck ner en bit vattenmelon och häll över såsen. Toppa med marinerade bär och russin. Garnera med sesamfrön och gräslök. Servera genast.

Viktor säger: Gurkrullarna är en njutning för både gom och öga, perfekta om du till exempel vill överraska en speciell person. Rätten görs i flera steg men är betydligt enklare att göra än vad det ser ut.

 

AV: Emma Samuelsson  RECEPTFOTO: Wolfgang Kleinschmidt

En grön kärleksaffär ges ut av bokförlaget Nygren & Nygren.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.