Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Recept

Grillad sallad med basilika- och pecorinokräm

GRÖN BAS

  • 2 dl hirs (6 dl kokt)
  • 2 medelstora zucchini
  • 2 färska majskolvar
  • 4 plommon
  • 1 förpackning stora vita bönor (ca 240 g avrunna)
  • 100 g ekologisk babyspenat
  • 1 kruka citronmeliss
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk himalayasalt

TOPPING

  • ½ dl pumpakärnor (30 g)

BASILIKA- OCH PECORINOKRÄM
(ger ca 1 1/2 dl)

Annons
  • 2 msk pinjenötter (20 g)
  • 1 dl riven pecorino eller parmesan (30 g)
  • 1 kruka basilika
  • 1 ekologisk citron, zest + 1 msk saft
  • ½ dl kallpressad olivolja
  • Himalayasalt
  • Nymalen svartpeppar

1. Börja med basilika- och pecorinokrämen. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna tills de får en lätt gyllene färg.

2. Riv osten. Mixa alla ingredienser till en kräm. Smaka av med salt och peppar. Var försiktig med saltet då osten är salt i sig.

3. Koka hirsen enligt anvisning på förpackningen (eller använd förkokt). Låt svalna helt och fluffa sedan försiktigt upp den med en gaffel. Dela zucchinin på mitten. Ta bort blasten från majsen. Pensla grönsakerna med olivolja, salta.

4. Grilla zucchini och majs tills de får fin färg och tydliga grillränder, eller stek i grillpanna. Förkoka majsen i tio minuter om du steker i grillpanna. Låt svalna något. Skär zucchinihalvorna i stora bitar på snedden.

5. Häll majskolvarna ståendes rakt upp i en skål och avlägsna majskornen genom att skära nedåt med en vass kniv, runtom hela kolven. Kärna ur och klyfta plommonen.

6. Häll av och skölj de vita bönorna. Rosta pumpakärnorna i torr, het stekpanna tills de börjar poppa och får en lätt gyllene färg. Blanda bönorna med 1 msk av basilika- och pecorinokrämen.

7. Varva hirs, zucchini, majs, plommon, bönor, spenat och citronmeliss i en stor skål. Toppa med pumpakärnor. Servera med resten av krämen vid sidan av.

TEXT: Emma Samuelsson FOTO: Fanny Hansson
Receptet är hämtat från The New Green Sallad av  Therese Elgquist (Bonnier Fakta), 177 kr, adlibris.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.