Rödbetsburgare med ärthummus och ärtskott
6 STYCKEN
- 500 g rödbetor
- 2–3 msk olivolja
- Grovt havssalt
- 6–7 vitlöksklyftor
- Färsk oregano
- 1 tsk rostad pepparkrydda
(se recept i rutan här nertill) - 2 dl kokt rött ris
- 1 dl pankoströbröd
- 2 msk mandelsmör eller annat nötsmör
- 2 dl kokta röda linser
- 1 dl kokt röd quinoa
- Ev. en nypa salt
- Raps- eller jordnötsolja att steka i
Ärthummus:
Annons
- 300 g kokta gröna ärter
- 2 dl kokta kikärter
- 1 dl olivolja
- 1 msk tahini
- 1 skalad vitlöksklyfta
- Färskpressad saft från
½ citron - 3 msk finhackad färsk mynta
- Salt
Till servering:
- 6 hamburgerbröd
- Smör till bröden
- Ärtskott
- Zest från 1 citron
- Värm ugnen till 200 grader. Skrubba och ansa rödbetorna. Torka av dem så att de är helt torra och pensla dem sedan med olja. Lägg ett lager grovt havssalt i botten på en ugnsform, placera rödbetorna på saltbädden med lite mellanrum. Strö över havssalt så det nästan täcker och peta ner vitlöksklyftor och oregano mellan rödbetorna.
- Baka rödbetorna mjuka i ugnen, i cirka 40 minuter. När de ser lite skrumpna och grå ut på utsidan brukar de vara perfekta inuti. Ta ut och låt svalna.
- Gör pepparkryddan enligt beskrivningen i rutan här intill.
- Skär rödbetorna i små stavar, eller riv dem med en mandolin eller med ett rivjärn.
- Lägg 1 tsk pepparkrydda, ris, pankoströbröd och mandelsmör i en matberedare och mixa till en hyfsat slät konsistens. Lägg över i en bunke och tillsätt rödbetsstavar, linser och quinoa. Smaka eventuellt av med lite salt.
- Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.
- Värm ugnen till 180 grader. Mixa alla ingredienser till ärthummusen i en matberedare eller med en stavmixer till en slät konsistens. Om du vill ha lite
mer ”chunk” i hummusen kan du slänga i ärterna på slutet och pulsmixa några gånger. - Hetta upp en stekpanna med några matskedar olja. Stek biffarna på medelvärme i några minuter på båda sidor tills de har en fin yta. Lägg över biffarna i en ugnsform och efterstek dem i ugnen i 5–10 minuter.
- Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.
- Lägg en biff i botten på varje bröd. Sleva över lite ärthummus och toppa med ärtskott och citronzest.
Rostad pepparkrydda
- 2 msk korianderfrön
- 2 msk sichuanpeppar
- 2 msk hel svartpeppar
- Hetta upp en torr gjutjärnspanna på medelvärme. Rosta korianderfrön, sichuanpeppar och svartpeppar tills fröna börjar bli gyllenbruna och du känner en tydlig doft av kryddorna.
- Stöt kryddorna i en mortel eller mixa dem med en stavmixer till ett fint pulver. Förvara i en glasburk.
TEXT: Emma Samuelsson FOTO: Martin Nordin
Recepten är hämtade från Gröna burgare som ges ut av Bonnier Fakta.