Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Recept

Rödbetsburgare med ärtskott!

Rödbetsburgare med ärthummus och ärtskott
6 STYCKEN

  • 500 g rödbetor
  • 2–3 msk olivolja
  • Grovt havssalt
  • 6–7 vitlöksklyftor
  • Färsk oregano
  • 1 tsk rostad pepparkrydda
    (se recept i rutan här nertill)
  • 2 dl kokt rött ris
  • 1 dl pankoströbröd
  • 2 msk mandelsmör eller annat nötsmör
  • 2 dl kokta röda linser
  • 1 dl kokt röd quinoa
  • Ev. en nypa salt
  • Raps- eller jordnötsolja att steka i

Ärthummus:

Annons
  • 300 g kokta gröna ärter
  • 2 dl kokta kikärter
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk tahini
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • Färskpressad saft från
    ½ citron
  • 3 msk finhackad färsk mynta
  • Salt

Till servering:

  • 6 hamburgerbröd
  • Smör till bröden
  • Ärtskott
  • Zest från 1 citron
  1. Värm ugnen till 200 grader. Skrubba och ansa rödbetorna. Torka av dem så att de är helt torra och pensla dem sedan med olja. Lägg ett lager grovt havssalt i botten på en ugnsform, placera rödbetorna på saltbädden med lite mellanrum. Strö över havssalt så det nästan täcker och peta ner vitlöksklyftor och oregano mellan rödbetorna.
  2. Baka rödbetorna mjuka i ugnen, i cirka 40 minuter. När de ser lite skrumpna och grå ut på utsidan brukar de vara perfekta inuti. Ta ut och låt svalna.
  3. Gör pepparkryddan enligt beskrivningen i rutan här intill.
  4. Skär rödbetorna i små stavar, eller riv dem med en mandolin eller med ett rivjärn.
  5. Lägg 1 tsk pepparkrydda, ris, pankoströbröd och mandelsmör i en matberedare och mixa till en hyfsat slät konsistens. Lägg över i en bunke och tillsätt rödbetsstavar, linser och quinoa. Smaka eventuellt av med lite salt.
  6. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.
  7. Värm ugnen till 180 grader. Mixa alla ingredienser till ärthummusen i en matberedare eller med en stavmixer till en slät konsistens. Om du vill ha lite
    mer ”chunk” i hummusen kan du slänga i ärterna på slutet och pulsmixa några gånger.
  8. Hetta upp en stekpanna med några matskedar olja. Stek biffarna på medelvärme i några minuter på båda sidor tills de har en fin yta. Lägg över biffarna i en ugnsform och efterstek dem i ugnen i 5–10 minuter.
  9.  Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.
  10. Lägg en biff i botten på varje bröd. Sleva över lite ärthummus och toppa med ärtskott och citronzest.

Rostad pepparkrydda

  • 2 msk korianderfrön
  • 2 msk sichuanpeppar
  • 2 msk hel svartpeppar
  1. Hetta upp en torr gjutjärnspanna på medelvärme. Rosta korianderfrön, sichuanpeppar och svartpeppar tills fröna börjar bli gyllenbruna och du känner en tydlig doft av kryddorna.
  2. Stöt kryddorna i en mortel eller mixa dem med en stavmixer till ett fint pulver. Förvara i en glasburk.

TEXT: Emma Samuelsson  FOTO: Martin Nordin
Recepten är hämtade från Gröna burgare som ges ut av Bonnier Fakta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.