Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Recept

Rotfruktssallad med dinkel och grönkålspesto

rotfruktssallad

Med bra råvaror kan man göra sallader som både är mättande och matiga. Om man dessutom använder ingredienser efter säsong, blir maten både billig och mer näringsrik. I nya boken Matiga sallader, skriven av Caroline Hofberg, finns massvis av recept som inspirerar!

 

Recept för 4 portioner 

2 dl hela dinkelkorn
1 tärning grönsaksbuljong
4 dl vatten
1 kg rotfrukter, till exempel morötter, rödbetor, palsternacka, rotselleri och kålrot
2 rödlökar
2 msk rapsolja
2 msk hackad färsk rosmarin
Flingsalt
Nymald peppar
ca 75 g hyvlad cheddar

Annons

Pesto
1 dl mandel
1 vitlöksklyfta
2 dl sköljd och strimlad grönkål eller spenat
1 dl grovriven cheddar
1 dl rapsolja
Flingsalt
Nymald peppar

1. Börja med peston: Mixa mandel, vitlök och grönkål eller spenat. Mixa i osten och sist oljan. Smaka av med salt och peppar.

2. Salladen: Koka dinkelkornen under lock enligt anvisningen på förpackningen, cirka 40 minuter.

3. Tillsätt buljong eller salt i slutet av koktiden. Häll av överblivet kokvatten och låt grynen ånga av. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Borsta rotfrukterna rena, skala rotselleri och kålrot. Skär i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, lägg rödbetorna för sig. Blanda med olja, rosmarin, salt och peppar.

Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de är mjuka, 25–30 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Blanda rotfrukter och dinkel och smaka av med salt och peppar. Strö hyvlad cheddarost över salladen och servera med peston.

 

AV: Emma Samuelsson FOTO: Tia Borgsmidt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.