Med bra råvaror kan man göra sallader som både är mättande och matiga. Om man dessutom använder ingredienser efter säsong, blir maten både billig och mer näringsrik. I nya boken Matiga sallader, skriven av Caroline Hofberg, finns massvis av recept som inspirerar!
Recept för 4 portioner
2 dl hela dinkelkorn
1 tärning grönsaksbuljong
4 dl vatten
1 kg rotfrukter, till exempel morötter, rödbetor, palsternacka, rotselleri och kålrot
2 rödlökar
2 msk rapsolja
2 msk hackad färsk rosmarin
Flingsalt
Nymald peppar
ca 75 g hyvlad cheddar
Pesto
1 dl mandel
1 vitlöksklyfta
2 dl sköljd och strimlad grönkål eller spenat
1 dl grovriven cheddar
1 dl rapsolja
Flingsalt
Nymald peppar
1. Börja med peston: Mixa mandel, vitlök och grönkål eller spenat. Mixa i osten och sist oljan. Smaka av med salt och peppar.
2. Salladen: Koka dinkelkornen under lock enligt anvisningen på förpackningen, cirka 40 minuter.
3. Tillsätt buljong eller salt i slutet av koktiden. Häll av överblivet kokvatten och låt grynen ånga av. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Borsta rotfrukterna rena, skala rotselleri och kålrot. Skär i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, lägg rödbetorna för sig. Blanda med olja, rosmarin, salt och peppar.
Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de är mjuka, 25–30 minuter. Rör om någon gång under tiden.
Blanda rotfrukter och dinkel och smaka av med salt och peppar. Strö hyvlad cheddarost över salladen och servera med peston.
AV: Emma Samuelsson FOTO: Tia Borgsmidt