Man kan såklart äta dem året runt – men fräscha och goda sallader lockar lite extra nu när klimatet börjar bli varmare.
Recept för 4 portioner
ca 500 g lamminnerfilé
Jordnötsolja
Flingsalt
Nymald peppar
Dressing
2 röda chilifrukter
3 msk thailändsk fisksås
2 msk pressad lime
2 tsk råsocker
Sallad
½ gurka
1 papaya
ca 1 liter späda salladsblad
1 dl hackad koriander
½ dl strimlad thaibasilika
½ dl hackad mynta
1 dl strimlad purjolök
1 dl grovhackade cashewnötter
1. Gör dressingen genom att klyva chilifrukten på längden och skrapa slarvigt bort kärnorna (det får gärna vara några kvar som ger sting i smaken).
2. Finhacka chiliköttet och blanda ihop ingredienserna till dressingen.
3. Bryn köttet runtom i olja. Sänk värmen och efterstek ett par minuter, köttet ska fortfarande vara rosa inuti. Krydda med salt och peppar. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt vila cirka 10 minuter.
4. Klyv gurkan på längden, skrapa bort kärnorna och skär den i tunna skivor. Skala och skär papayan i tärningar. Lägg upp sallad, gurka, papaya och örter på tallrikar.
5. Skär köttet i tunna skivor och fördela på salladen. Ringla över dressingen och strö på purjolök och nötter.
Från boken Matiga sallader, skriven av Caroline Hofberg.
AV: Emma Samuelsson FOTO: Tia Borgsmidt