Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Skönhet

Fuska dig pigg!

Visste du att huden kring ögonen är sju gånger tunnare än i resten av ansiktet? Därför är vi som mest känsliga för sol och uttorkande produkter här, och dessutom gör stress och sömnbrist ofta att ytliga blodkärl framträder i form av mörka ringar. Som tur är finns det sätt att stå emot tidens tand – Hälsa & Fitness har knepen när du vill fuska dig pigg.

Fuska dig pigg

Huden runt ögonen är tunnare än i resten av ansiktet och har därför lättare för att reagera negativt på exempelvis kosmetiska produkter eller yttre faktorer såsom sol och kallt och blåsigt väder. Av den anledningen är det extremt viktigt att försöka behålla hudens fuktnivå just under ögonen, och att hitta en ögonkräm som är anpassad både för just detta känsliga parti och för just ditt hudtillstånd.
– En bra ögonkräm hjälper huden runt ögonen att kapsla in och behålla fukt, och detta gör i det långa loppet huden mer motståndskraftig, säger Hälsa & Fitness hudterapeut Linda Sandberg.

Hur väljer man rätt?
Många ögonkrämer har inbyggt solskydd, vilket är bra eftersom det skyddar huden ytterligare. Särskilt på sommaren bör du se till att använda en ögonkräm med hög solskyddsfaktor, och om du beger dig iväg på en utlandsresa under vinterhalvåret är det extra viktigt att komma ihåg att huden är extremt känslig för starkt solljus, så skydda ögonen väl, både med kräm och med solglasögon.

Men vad ska man då titta efter i innehållslistan? Naturligtvis beror detta helt på vad du vill få ut av din kräm. Linda förklarar att om du börjat upptäcka begynnande ålderstecken och det därför är en kräm med anti age-effekt som du vill satsa på, så titta gärna efter ingrediensen retinol, som minimerar fina linjer och förbättrar hudens struktur. Ytterligare tips är till exempel att koffein dämpar svullnad, och vitt te har lugnande och skyddande egenskaper. Man kan även titta efter lugnande växtextrakt i innehållsdeklarationen, liksom organiska silikoner, det vill säga kolväteföreningar, som reparerar barriären på känslig hud och binder fukt.

Annons

Applicering och användning
Om man vill vara säker på att man använder en kräm som är direkt lämpad för ens egen hud, är det bästa om man kan rådfråga en hudterapeut – gör man det är risken väldigt liten att det blir fel. Sedan ska man i regel smörja in huden under ögonen två gånger per dag, morgon och kväll. Linda poängterar att det inte finns någon ingrediens som på något sätt kan stoppa hudens åldrandeprocess, rynkor och linjer får alla förr eller senare ändå, men du får definitivt inte fler rynkor av att smörja in dig ofta!
– Genom att ta hand om huden kan du ”skjuta upp” åldrandet, det vill säga de fina linjerna och torrhetsrynkorna uppstår senare än om du inte hade använt någon produkt, bekräftar Linda.

Det man kan tänka på såhär framåt vårkanten är också att om man använder en ögonkräm med inbyggd solskyddsfaktor så ska den helst bara appliceras på morgonen, det vill säga du bör införskaffa en annan att ha sedan under natten. Använder du en ögonkräm med retinol gäller det motsatta, det vill säga den ska enbart läggas på inför natten eftersom risken är att huden annars blir solkänslig. Applicera alltid ögonkrämen på följande vis: ta en liten klick på pekfingrarna, börja vid tinningen och klappa sedan försiktigt in produkten längst med ögonbenet.

Sammanfattningsvis kan som tidigare nämnts retinol och olika potenta växtextrakt bidra till att avlägsna mörka ringar och påsar under ögonen, vilket gör att du ser piggare och fräschare ut, men i grund och botten handlar mycket om vilken livsstil du har. Sov minst sju till åtta timmar per natt, drick ordentligt med vatten och ät nyttigt – detta påverkar huden mer än du tror. Och framförallt, skydda dig mot solen.

Fuska dig pigg

 

AV: Emma Samuelsson

 

 

 

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.