Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Skönhet

Vackert hår hela vintern

Vackert vinterhår“Om solexponering står för omkring 90 procent av orsaken till att huden åldras, så kan du tänka dig vad ditt hår och din hårbotten får utstå sommartid! Inte konstigt att håret kan kännas matt och livlöst framåt höstkanten efter en lång sommar”, säger frisören och kändisstylisten Julien Farel.

”Solens UV-strålar tär extremt mycket på håret, precis som saltvatten sommartid, och klorvatten om man gillar att hoppa i inomhusbassängen övriga tiden på året. Medan saltvatten förstör hårstrånas elasticitet och vitalitet, så är kloret ofta ett problem för den som har färgat hår, eftersom det nöter på färgen”, förklarar han. Så, håret är slitet efter sommaren, och tvingas nu utstå vind och kyligare temperaturer – inte konstigt att det inte känns lika livfullt. ”Om ditt hår saknar rätt fuktbalans, så är risken stor att det blir sprött och känns matt och livlöst. Men de goda nyheterna är att du med rätt behandling ganska enkelt kan göra det levande och vackert igen”, säger Julien.

Annons

Hjälp ditt hår såhär

Det är ganska lätt att komma till rätta med ett glanslöst och slitet hår. Testa en näringsrik hårolja och vårda det med schampo och balsam som hjälper håret att kapsla in fukt, så återställer du fuktbalansen i ett skadat hår. Tänk också på att ta hand om din hårbotten, och välja produkter med ämnen som är snälla mot huden.

”En del hårvårdsprodukter innehåller samma ämnen som går att hitta i vissa tvätt- och diskmedel, vilket ju säger sig självt inte är särskilt bra för varken huden eller håret”, säger Julien. Även daglig styling med värmetänger och föning torkar ut, så har du väldigt sprött och statiskt hår kan det vara en god idé att hålla uppe med dessa ett tag, tills håret återfått sin styrka. Om du tvättar håret ofta bör du också tänka på att använda balsam, och kanske även en återfuktande hårmask någon gång i veckan.”

Om du har lockigt hår så brukar en av de största utmaningarna ligga i att bevara fuktbalansen, eftersom lockigt hår i jämförelse med rakt är mer poröst, och har anlag för att vara svårare att hantera, förklarar Julien. Här gäller det att använda produkter som motverkar torrhet och strävhet, och gör håret så lätthanterligt och mjukt som möjligt.

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.