Hälsa & Fitness
Träning

Är HIIPA nya träningstrenden?

Är HIIT ute och HIIPA inne? Det menar forskare.

HIIT står för högintensiv intervallträning, och de flesta har förmodligen hört begreppet tidigare. Det innebär helt enkelt att träningen utförs i intervaller på riktigt hög intensitet. Nu menar forskare att HIIPA borde bli nästa träningstrend.

HIIPA står för “High Intensity Incidental Phsyical Activity”, och syftar helt enkelt på vardagliga rörelser som är tillräckligt krävande för att räkna som högintensivt. Det kan handla om att springa till bussen, leka med barnen, gå i uppförsbacke, ta trapporna och så vidare.

Kräver inga extra tid

Forskarna menar att de flesta vuxna hade fått stora hälsofördelar av att göra en typen av aktiviteter under en kort stund varje dag. Så, varför skulle just HIIPA vara bättre än helt vanlig HIIT?

Annons

– Vi vet från tidigare studier att vuxna som utför någon intensiv träningsform får långsiktiga hälsofördelar, men många tycker det är svårt att hålla igång med träningen på lång sikt. Det fina med HIIPA är att att det i princip kräver noll minuter per dag, säger Emmanuel Stamatakis, som är en av forskarna bakom studien.

Spara tid

Han poängterar att du faktiskt i många fall kan spara tid med hjälp av HIIPA. Om du som i vanliga fall går i behaglig takt ser till att höja tempot rejält kommer du både få träningseffekter och komma fram framme. Genom att gå upp för trapporna slipper du till exempel vänta på hissen.

Källa

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.