Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Ny studie: hälften har farligt dålig kondis

46 procent av svenskar mellan 18 och 74 har en kondition som innebär direkta hälsorisker, enligt ny forskning.

Det visar en ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan i Göteborg, som SVT rapporterar om. För att komma fram till resultatet har man analyserat data från över 300 000 svenskar som har genomgått en hälsoundersökning, där de har cyklat samtidigt som syperupptagningsförmågan har mätts.

Annons

En dålig kondition innebär bland annat en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Så, hur ska vi göra för att förbättra dessa dystra siffror? Såhär säger Elin Ekblom Bak, som är en av forskarna bakom studien, till SVT:
– Vi behöver bygga om vår miljö så att den är mer aktiv. Vi måste skapa en norm kring att vara mer aktiva. Gör skolan till en aktiv plats, främja en aktiv arbetsplats och en aktiv fritid.

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.