Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Olga Rönnberg: ”Muskler har blivit en statussymbol”

Olga Rönnberg: ”Muskler har blivit en statussymbol”
Olga vill lyfta fram fördelarna med styrketräning, framförallt för kvinnor som vill öka sin förbränning och bli piggare i vardagen.

Hon vet allt som är värt att veta om mammaträning, och berättar i sin nya bok om nyckeln till effektiv viktminskning. Men hennes främsta mål just nu är att peppa svenska kvinnor att bli starkare!

Mamma Boot Camp-grundaren Olga Rönnbergs nya bok Styrka för kvinnor innehåller övningar för effektiv styrketräning, kostråd, men framförallt tips och råd för hur man tränar smart för att bli starkare och hålla sig i form. Man brukar ju säga att all träning är bra träning, men om man tydligt vill kunna följa sin egen utveckling och få resultat, är det smart att anpassa träningen efter just sina specifika mål och egna kropps förutsättningar. Målfokus hjälper helt enkelt till att maxa resultaten, förklarar Olga.

– Jag tror starkt på att styrketräning behövs mer än någon annan sorts träning. Det påverkar inte bara muskelmassan, som vi kvinnor är i stort behov av! Utan styrketräning påverkar hela vårt hormonella system. Man blir inte starkare genom att bara löpträna. Och kör du styrketräning i form av gruppträning, är det kanske dags att tänka om. Olga menar att du om du tränar på egen hand kan styra dina resultat själv, och fokusera på dina egna framsteg.

– När du tränar efter dina program kan du följa din egen styrkeutveckling. Du kan anpassa träningen efter dina förutsättningar när det gäller vilopauser, tempo och hur tunga vikter du behöver. Det blir bäst eftersom träningen blir anpassad efter just dina behov!

Höj din förbränning
För att hålla sig i form och må bra är det viktigt att träna både musklerna och hjärtat. Såväl styrke- som konditionsträning höjer ämnesomsättningen, men vad Olga vill peka på är att det går ännu lättare att höja förbränningen med hjälp av rätt styrketräning. Och nyckeln till viktminskning är höjd ämnesomsättning.

– Tvingar du kroppen att jobba intensivt så kommer den att släppa prestationshöjande hormoner för att överleva. När detta görs konsekvent, kommer dessa hormoner att påverka din ämnesomsättning positivt. Med styrketräning kommer du att få en effektivare fettförbränning. Visst är det bra och nyttigt med aerobisk aktivitet som löpning eller spinning, men eftersom kroppen anpassar sig snabbt kommer du hela tiden att behöva öka mängden träning för att hålla samma förbränning.

Och vem, kan man fråga sig, har tiden och kunskapen att ständigt göra det? ALLA har tid för träning, men det är inte alltid helt lätt att prioritera den i en stressig vardag.

Annons

Men vad som sker när vi styrketränar är att vi höjer vår generella förbränning. ”Efterförbränningen” – det vill säga kaloriförbrukningen timmarna efter att vi slutat träna – stiger efter ett styrkepass, vilket innebär en ökad ämnesomsättning och därmed högre kaloriförbrukning (i upp till två dygn). Ju mer muskelmassa du har, desto högre blir din basala energiförbrukning.

Skillnaden mellan könen
Det finns dock flera saker som spelar in när det kommer till huruvida vi har lätt eller svårt för att bygga muskler. Man kan ställa sig frågan varför Olga Rönnberg valt att rikta sin bok specifikt till kvinnor. Är det meningen att vi ska träna olika, även om målet är detsamma? Bör män och kvinnor träna på olika sätt även om syftet med träningen är att bli starkare och bygga muskler? Olga förklarar att kvinnor har en annan hormonell sammansättning än män, som gör det svårare att bygga stora muskler. Testosteronnivån hos kvinnor är mycket lägre, och därför krävs det mer hård träning för att vi ska kunna bygga på oss lika mycket muskler.

Men med detta sagt är det inte desto mindre viktigt att vi tränar för att hålla oss skadefria, och orka med vardagen med familj och arbete.

– Det är extra viktigt för kvinnor att styrketräna eftersom kvinnor ofta har stillasittande arbeten, och många bär och föder barn, vilket är påfrestande för kroppen. Därför är det bra med styrketräning eftersom den stärker kroppen inifrån och ut. Muskler och skelett blir starkare och hela kroppen blir friskare och snyggare!

Även självförtroendet kan kopplas till en stark kropp, och att vi jobbar oss till de resultat som vi vill ha på gymmet, menar hon.

– Styrketräning är en av de mest effektiva självbooster som finns! Du kommer till gymmet, du lyfter tungt, du klarar av att lyfta tungt, och självförtroendet växer. Nästa gång vågar du ge dig på ännu tyngre vikter och detta sprider sig till övriga livet. Du vågar ta plats, orkar hålla ut när problem dyker upp och även ha tålamod. Som tjej vet man att musklerna växer långsamt, man lär sig att ha tålamod.

Stark är det nya smal
Det har väl knappast undgått någon att vi sedan några år tillbaka (tack och lov) sett en trend där vi hellre eftersträvar ett starkt och sunt ideal än ett trådsmalt sådant. Vad som också är bra med att vi blir starkare och tränar mer, är att det stärker hållningen och håller oss skadefria. Styrketräning ger inte bara starka muskler och en högre ämnesomsättning, utan minskar också risken för förslitningar. Dessutom mår vi psykiskt bra av att känna oss starka.

– Den mentala styrkan förbättras och du håller dig piggare och friskare i vardagen. Vi vill få mer muskler och känna oss starka. Muskler har blivit en statussymbol, eftersom muskler talar om att man är disciplinerad och att man jobbar hårt för det man vill ha!

AV: Emma Samuelsson FOTO: Andreas Lundberg

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.