Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Spring – minska tumörerna

Outdoor cross-country running low angle view under runner concept for exercising, fitness and healthy lifestyle

Outdoor cross-country running low angle view under runner concept for exercising, fitness and healthy lifestyle

Löpning är inte bara ett fantastiskt sätt att komma i form på – en ny studie visar att det faktiskt kan hjälpa till att minska tumörer.

Annons

Vi vet redan att det finns många fördelar med att springa, bland annat får du bättre kondition, du förbränner kalorier och verkar faktiskt bli smartare. Men nu har man funnit ännu en positiv effekt av löpningen. Studien gjordes på råttor som hade tumörer i fem olika delar av kroppen, och resultaten visade att råttorna som sprang mycket i ett råtthjul fick en 50 procent större minskning av tumörerna jämfört med de som var mindre aktiva.

Forskarna bakom studien menar att det fantastiska resultatet kan bero på adrenalin, som utsöndras under träning. Det hormonet kan nämligen hjälpa till att flytta NK-celler (så kallade Natural Killer Cells) mot tumörerna i kroppen, vilket kan leda till en krympning av dem. Nu är visserligen den här studien gjord på råttor, och det är därför inte säkert att resultaten går att tillämpa helt på människor – men att löpning är en bra metod för att förbättra hälsan kan vi nog vara säkra på.

Källa

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.