Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Tess har hittat den perfekta träningskombon!

tessFör två år sedan hade hon inte sprungit en meter, idag är både löpningen och yogan en självklar del av hennes vardag. Möt discodivan från Alcazar som vid sidan av scenen är en yogafrälst tvåbarnsmamma, som gärna tar hälsoråd av kompisen Malin Berghagen och just nu gläder sig åt att ha hittat träningslusten!

Det är svårt att tro, men för bara ett par år sedan var Tess Merkel, 43, allt annat än en träningsmänniska. Faktum är att hon aldrig har gillat träning, eller rättare sagt aldrig tidigare lyckats hitta glädjen i den, och därmed kunnat få in den som en rutin i vardagen. Hon beskriver sig som lite av en periodare, som hållit igång bitvis men alltid lyckats tappa motivationen. Det är först nu, sedan hon tagit hjälp av PT:n Linda Hernudd, som hon fått in en rutin och funnit glädjen i träningen.

Tess Merkel är en av originalmedlemmarna i popgruppen Alcazar, som har sålt över tolv miljoner album världen över. Hon har också producerat och koreograferat för Wallmans och Golden Hits, och var med och startade Schlagerbaren. Utanför scenen och det fartfyllda artistlivet är Tess Merkel en tvåbarnsmamma, som gör vad hon kan – och måste – för att behålla en tajt kropp. I nuläget tränar hon upp emot fyra pass i veckan tillsammans med Linda. Vanligtvis blir det styrka varvat med konditionspass, som kan vara allt från boxning till löpträning eller att hoppa hopprep, berättar hon.

– Linda har ett träningssätt som jag gillar. Hon hjälper mig att forma kroppen genom att använda lättare vikter och skräddarsydda övningar för just de muskelgrupper jag vill åt. Generellt kan man säga att övningarna vi kör är anpassade speciellt för kvinnokroppen, det vill säga fokus ligger på just de kroppsdelar som vi tjejer gärna vill komma åt och tajta till lite extra!

Du har två barn och många projekt på gång, inte bara här hemma utan också utomlands. Har du svårt att få till träningen?
– Nej, i nuläget funkar det. Jag ser till att komma iväg när jag lämnat barnen på skolan. Och så har jag ju en arg PT som jagar mig om jag inte dyker upp, haha!

Gillar du att testa nya träningstrender?
– Jag är inte så mycket för att prova nya träningsformer och trender eftersom jag känner att jag hittat en perfekt kombination i min träning med Linda. Löpträningen funkar mycket bättre nu. Sen gillar jag yoga också.

Annons

Vad, förutom som i ditt fall att anlita en PT, tror du kan bidra till att boosta träningsmotivationen?
– Sätt upp ett mål. Och inte ett orealistiskt sådant, utan ta en bit i taget och följ din förbättring. Se hur du orkar mer och mer för varje vecka. Börja med att springa ett kort pass och öka sedan på lite i taget. Var snäll mot dig själv och glöm inte bort att ge dig själv beröm, det är också viktigt. Jag hade inte sprungit en meter för två år sen. Jag hatade att springa, men nu är det en del av min vardagliga träning. Det hade jag aldrig trott att det skulle bli! Så jag kan bara säga ha tålamod. Håll ut. Och försök att hitta en träningsform som DU tycker är kul.

Hur är ditt förhållande till mat och hälsa?
– Hälsa kommer i första hand inifrån för mig. Att göra saker som gör mig lycklig och som jag mår bra av. Men det är också att ta hand om min kropp och se till att den får det den behöver för att orka. Jag äter ofta, eftersom jag inte klarar av att vara utan mat alltför länge, och ser till att äta bra mat och unna mig saker som jag gillar. I grund och botten tränar jag ju för att kunna unna mig mer av allt sådant som jag tycker är gott!

Vad (eller vem) inspirerar dig?
– Min kompis Malin [Berghagen] inspirerar mig mycket. Hon har lärt mig mycket om yoga och ger alltid goda råd när det kommer till allt från goda hälsodrinkar till livspussel. Annars har jag nog egentligen inget direkt kroppsideal eller någon bild i huvudet över hur jag skulle vilja se ut.

Något särskilt träningsmål istället, kanske?
– Jag åker ut med Springtime Travel på höstlovet och då ser jag fram emot intensiv löpträning med alla fantastiska tränare som är med där, och njuter av att jag äntligen har hittat glädjen i träningen!

Härligt? Vart bär resan hän? Leder du även något pass själv?
– På höstlovet bär det av till Turkiet. Sist var vi i New York och innan dess var jag även med Springtime i Portugal. En underbar vecka med all typ av träning. Jag leder ett danspass i Alcazar-anda som osar discomoves och ett och annat rumpskak. Det brukar vara skitkul!

Nämn tre egenskaper som du värdesätter hos dig själv!
– Mitt tålamod, min humor och att jag är ärlig.

Om du ska koppla av en dag och varva ner, vad gör du helst då?
– Lägger mig i soffan och slappar framför en bra film. Eller tar en promenad och sätter mig någonstans på en fin plats ett tag, och bara njuter av att inte ha några måsten.

Något annat som du har på gång i höst som du kan berätta om?
– Vi är ute och spelar med Alcazar igen, vilket är jättekul. Och just nu planerar jag inför en resa till Thailand med mina barn i januari. Vi ska bo där i två månader och jag ska starta en showskola för barn på Koh Lanta under januari och februari.

 

Tess 5  favvolåtar i spåret’
1. Swedish House Mafia: ”Greyhound”
2. Foo Fighters: ”Pretender”
3. The Hives: ”Two-timing Touch and Broken”
4. Avicii: ”Levels”
5. Foo Fighters: ”All My Life”

 

 

AV: Emma Samuelsson

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.